Doorbraakproject LVB in de GGZ van start

Afgelopen maand is het ‘Doorbraakproject LVB in de GGZ’ van start gegaan. In dit project werken twaalf doorbraakteams in zes ggz-instellingen aan passende zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid. De doorbraakteams gaan aan de slag met het implementeren van passende screening, diagnostiek, behandeling en organisatie van zorg voor mensen met LVB of ZB.

Dat schrijft Kenniscentrum Phrenos op haar website (https://kenniscentrumphrenos.nl/doorbraakproject-lvb-in-de-ggz-van-start/). Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de cliënten in de specialistische ggz een aanwijzing heeft voor een LVB of ZB. Maar deze beperkingen worden nog altijd niet voldoende herkend in de psychiatrie en behandelaren hebben vaak last van handelingsverlegenheid. Het risico op een onjuiste diagnose of niet-effectieve behandeling is daardoor groot. Dit staat het herstel van cliënten in de weg. ‘Daarom is het van groot belang om de s-ggz LVB-proof te maken’, aldus Phrenos.

Verbeterthema’s

Vanuit onderzoek is bekend dat patiënten met ZB goed kunnen profiteren van het reguliere FACT-behandelaanbod, mits het tempo wordt aangepast en eenvoudige taal wordt gebruikt. De groep met LVB blijkt niet voldoende te kunnen profiteren van reguliere FACT-zorg. Voor het realiseren van vroegtijdige opsporing en passende behandeling van LVB en ZB, waardoor verbetering van herstel en kwaliteit van leven optreedt, werken de doorbraakteams aan drie verbeterthema’s: het toepassen van instrumenten voor screening en diagnostiek, het toepassen van aangepaste behandeling en interventies en het verbeteren van LVB/ZB-bestendige organisatie van zorg. De inzet van middelen als een trainingsprogramma, implementatiebegeleiding en uitwisseling van kennis en ervaring (ook digitaal) moeten daarbij gaan helpen.

De zes ggz-instellingen die meedoen zijn:  GGNet, Reinier van Arkel, GGZ Drenthe, GGZ-NHN, Altrecht en Pro Persona.  

 

Lees ook andere artikelen over LVB en ZB in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/lvb)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

breakthrough breakthrough