Jongerencampagne ‘Hey, het is oké’ om te praten over eenzaamheid en prestatiedruk

In het kader van de Week van de Mentale Gezondheid is VWS een nieuwe campagne begonnen: ‘Hey, het is oké’. Zo worden jongeren van 16 tot 25 jaar aangemoedigd om vroegtijdig te praten over beginnende mentale klachten. De campagne stelt eenzaamheid en prestatiedruk centraal.

De campagne (https://www.heyhetisoke.nl/) richt zich op deze jongeren omdat ruim 62 procent van de mentale aandoeningen voor de leeftijd van 25 jaar begint. Daarnaast voelen veel jongeren zich eenzaam. Ongeveer 27 procent heeft aangegeven zich sterk eenzaam te voelen en weinig of geen vrienden te hebben.

In beweging

“We vinden het belangrijk dat jongeren lekker in hun vel zitten”, zegt demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen. “Door vroegtijdig te praten over beginnende mentale klachten met iemand die je vertrouwt, kan je voorkomen dat klachten erger worden. Dat gaat soms makkelijker als je in beweging bent, dat ervaar ik zelf ook. Daarom biedt de campagne een aantal handvatten om dit gesprek op deze manier op gang te brengen.”

Online en offline

De landelijke campagne Hey, het is oké is onderdeel van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’ en het programma ‘Eén tegen eenzaamheid’. Op plekken waar jongeren vaak komen, zoals op scholen, uitgaansgelegenheden, sportclubs en in diverse horeca zijn de campagne middelen te zien. Daarnaast is de campagne te zien en te horen via YouTube, Instagram, Snapchat en verschillende podcastkanalen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

heyoke heyoke