Eerste Kamer stemt in met wet zelfmoordpreventie

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel dat de landelijke en lokale overheid verplicht zoveel mogelijk te doen om zelfmoord te voorkomen. Deze wet suïcidepreventie is een initiatief van de ChristenUnie en is mede ingediend door GroenLinks-PvdA, CDA, SGP, SP, PvdD, BBB en NSC. Uitgezonderd Forum voor Democratie (FVD) stemde de hele Eerste Kamer dinsdag voor de wet.

Suïcidepreventie

Suïcide is de belangrijkste doodsoorzaak onder jongeren, stellen de initiatiefnemers. Omdat het een groot maatschappelijk probleem is, vraagt het om een overheid die meer doet aan het voorkomen van suïcide, vinden zij. Tot nu is suïcidepreventie afhankelijk van de ambities van een zittend kabinet of de Kamer. Die vrijblijvendheid is er met deze wet af.

Plicht

De wet verankert de preventieplicht van de overheid in de Wet publieke gezondheid, die de minister ervoor verantwoordelijk maakt. Het bestaan van de gratis hulplijn 113 wordt ook via de wet gegarandeerd. Ook gemeenten krijgen explicieter de plicht om eigen preventiebeleid te ontwikkelen.

 

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-0113.

Lees ook andere artikelen over suicidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

20231022_120414 20231022_120414