Staatscommissie: verder onderzoek MDMA als hulpmiddel bij therapie PTSS

De Staatscommissie MDMA adviseert een grootschalig onderzoek naar het gebruik van MDMA. Maar de Staatscommissie wil ook dat MDMA op de lijst van harddrugs blijft staan. Dat blijkt uit het  vandaag gepresenteerde rapport ’Voorbij de Extase’. MDMA is de werkzame stof in xtc, een veelgebruikt partydrug.

Veelbelovende resultaten uit de VS

Volgens de Staatscommissie (https://www.rijksoverheid.nl/regering/nieuws/2023/03/17/instelling-staatscommissie-mdma) tonen Amerikaanse onderzoeken veelbelovende resultaten. Meer dan de helft van de patiënten heeft na afloop van de behandeling geen PTSS meer,
Hoewel het mogelijk nog jaren kan duren voordat MDMA als geneesmiddel in Europa wordt geregistreerd, benadrukt de commissie het belang van verder onderzoek om patiënten met ernstige PTSS te helpen en wetenschappelijke gegevens te verzamelen. Hiervoor adviseren zij financiële steun voor een uitgebreid onderzoek.

Twijfels en kritische benadering

Ondanks de positieve uitkomsten in de VS is er nog onzekerheid over de invoering van MDMA als geneesmiddel. Een onafhankelijke commissie heeft recent de Amerikaanse overheidsinstantie FDA geadviseerd MDMA niet goed te keuren voor PTSS-behandeling, vanwege twijfels over de betrouwbaarheid van de bestaande onderzoeken. De commissie ziet dit als een reden om in Nederland kritisch en uitgebreid onderzoek te doen.

Naast de veelbelovende resultaten ziet de Staatscommissie ook het gevaar van criminele activiteiten rondom de fabricage en verkoop van Extacy. Om die effectief te kunnen bestrijden adviseert zij het middel wel op de lijst van (verboden) harddrugs te laten staan. Gebruik is daarmee legaal, fabricage en verkoop illegaal.

De Staatscommissie MDMA

De ministerraad heeft in maart 2023 op voorstel van minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ingestemd met de instelling van de Staatscommissie MDMA. Hoogleraar Brigit Toebes werd voorzitter van de Staatscommissie. In het vorige coalitieakkoord was afgesproken dat er een Staatscommissie MDMA zou komen. De Staatscommissie werd gevraagd de status van XTC (MDMA) in het kader van de volksgezondheid te onderzoeken en advies uit te brengen over de voor- en nadelen van medicinaal gebruik, met inbegrip van een analyse vanuit verschillende disciplines van risico’s voor de gezondheid, preventie en de Europese context en relevante verdragen.

Naast Brigit Toebes hebben de volgende leden zitting in de staatscommissie: Prof. dr. W. (Wim) van den Brink; Prof. dr. E.W. (Emile) Kolthoff; Prof. dr. H.G.J.M. (Eric) Vermetten; Drs. M. (Martha) de Jonge; Drs. F.M.J. (Femke) Gresnigt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

mdma mdma