Op jonge leeftijd blootgesteld aan luchtvervuiling en lawaai vergroot kans op psychische problemen

Blootstelling aan lucht- en geluidsvervuiling wordt in verband gebracht met een hoger risico op psychose, depressie en angst bij adolescenten en jongvolwassenen, volgens de resultaten van een longitudinaal geboorte-cohortonderzoek. De resultaten van het onderzoek zijn recent gepubliceerd in het JAMA Open Network (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2819070).

Tot nu toe werd voornamelijk luchtvervuiling geassocieerd met psychotische ervaringen en depressie, nu blijkt ook geluidsoverlast vaker geassocieerd te worden met angst bij adolescenten en jongvolwassenen.

Volgens de onderzoekers kan vroegtijdige blootstelling schadelijk zijn voor de geestelijke gezondheid door de essentiele hersenontwikkeling en epigenetische processen die in de baarmoeder en tijdens de vroege kinderjaren plaatsvinden. Ze menen dat de resultaten van hun cohortstudie nieuw bewijs leveren dat vroegtijdige blootstelling aan fijnstof prospectief geassocieerd is met de ontwikkeling van psychotische ervaringen en depressie bij jongeren.

Groot, Longitudinaal Onderzoek

Om meer te weten te komen over hoe lucht- en geluidsoverlast de hersenen vanaf jonge leeftijd kunnen beïnvloeden, gebruikten de onderzoekers gegevens van de Avon Longitudinal Study of Parents and Children, een lopend longitudinaal onderzoek dat gegevens verzamelt over nieuwe geboorten in Zuidwest-Engeland van 1991 tot 1992.

De onderzoekers verzamelden niveaus van luchtverontreinigende stoffen, waaronder stikstofdioxide en fijnstof met een diameter kleiner dan 2,5 µm, in de gebieden waar aanstaande moeders woonden en waar hun kinderen tot 12 jaar oud woonden. Ze verzamelden ook decibelniveaus van geluidsoverlast in buurten waar de aanstaande moeders en hun kinderen woonden.

Na correctie voor individuele en familiegebonden variabelen (zoals een belaste familiegeschiedenis, sociale klasse van de moeder en buurtdeprivatie), werden verhoogde PM2.5-niveaus tijdens de zwangerschap geassocieerd met een significant verhoogd risico op psychotische ervaringen later in het leven. Blootstelling aan PM2.5 tijdens de zwangerschap was ook geassocieerd met een hogere kans op depressie.

Deelnemers die tijdens hun kindertijd en adolescentie aan hogere niveaus van geluidsoverlast werden blootgesteld, hadden een verhoogd risico op angst als tieners.

Kwetsbaarheid van het zich ontwikkelende brein

De onderzoekers tekenen aan dat er meer informatie nodig is om de onderliggende mechanismen achter dezeverbanden te begrijpen, maar ze benadrukken dat vroegtijdige blootstelling schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid door de ”uitgebreide hersenontwikkeling en epigenetische processen” die in de baarmoeder plaatsvinden. Volgens hen kan luchtvervuiling leiden tot beperkte foetale groei en vroeggeboorte, die beide risicofactoren zijn voor psychopathologie.
De studie is niet zonder meer generaliseerbaar naar de hele bevolking, schrijven de onderzoekers: de families in de studie waren welvarender en minder divers dan de Britse bevolking in het algemeen.
 

Lees ook andere artikelen over de leefomgeving en psychische problemen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/leefomgeving)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

luchtvervuiling luchtvervuiling