Maatregelen voor betere kwaliteit geschillencommissies

Er belanden enorm veel klachten bij de geschillencommissies in de zorg, maar er wordt maar sporadisch een bindende uitspraak gedaan. Daarom wil demissionair minister Conny Helder maatregelen nemen om de kwaliteit van de geschillencommissies te verbeteren in het kader van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg).

Dat schrijft vakblad Medisch Contact op 13 juni (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/kwaliteit-geschilleninstanties-moet-omhoog)Dat schrijft vakblad Medisch Contact op 13 juni. Begin deze maand stuurde de minister een brief aan de Tweede Kamer (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/06/04/kamerbrief-over-reactie-onderzoek-geschilleninstanties-wkkgz). Een van de maatregelen is het instellen van een website met zoekfunctie waarop alle uitspraken van de geschillencommissies worden gepubliceerd. Die wordt beheerd door het CIBG, de uitvoeringsinstantie van VWS. Daarnaast moet het voor cliënten makkelijker worden om betere juridische bijstand te krijgen, zonder dat de onafhankelijkheid en onpartijdigheid in het geding komt. Nu laten zorgaanbieders zich vaker bijstaan dan cliënten.

Het is de bedoeling dat de nieuwe maatregelen per 2026 van kracht gaan. Daarvoor is wel een wijziging van de Wkkgz en een overgangstermijn nodig. Waarschijnlijk wordt in de tweede helft van dit jaar een wetsvoorstel in internetconsultatie gebracht.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hamer hamer