Als psychologen hun opleiding hebben afgerond en gaan werken in de ggz, hebben ze meestal nog nauwelijks praktijkervaring. De ggz moet er rekening mee houden dat de masterpsychologen nog geen postmasteropleiding hebben gevolgd. Daarom is werkbegeleiding, regelmatige bij- en nascholing en de mogelijkheid tot intervisie of supervisie is noodzakelijk. Met de nieuwe Handreiking Inzet masterpsychologen in de zorg kunnen de masterpsychologen het gesprek hierover aangaan met hun werkgever.
De handreiking van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) is hier te downloaden (https://psynip.nl/norm-voor-vakbekwaamheid/handreiking-masterpsychologen-downloadformulier/).
Vakbekwaamheid
Om goed toegerust te zijn voor hun vak zouden masterpsychologen na de universitaire opleiding hun vakbekwaamheid verder moeten opbouwen, bij voorkeur via een tweejarige postmasteropleiding (zoals de BIG-opleiding tot gezondheidszorgpsycholoog). Mede door een tekort aan postmaster opleidingsplaatsen en lange wachtlijsten binnen de ggz werken er op dit moment in de praktijk echter veel masterpsychologen die mogelijk minder ervaring hebben dan eigenlijk nodig is voor het werk dat zij doen. “We zien al langer dat een groep jonge psychologen het moeilijk heeft in de ggz. Het is belangrijk om deze, vaak masterpsychologen, goede begeleiding te bieden. Dat is geen luxe, maar pure noodzaak”, aldus Rudolf Ponds, voorzitter van het NIP.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).