De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.

 

Een positief zelfbeeld. Een cognitief-gedragstherapeutische interventie voor mensen met LVB en een negatief zelfbeeld. (https://www.boompsychologie.nl/product/100-17004_Een-positief-zelfbeeld)
Manja de Neef, Rinke Giesen, Wilma van Langen

Ongeveer een miljoen mensen hebben in Nederland een licht verstandelijke beperking (LVB). Deze groep – met een IQ tussen de 50 en 85 en een lage zelfredzaamheid – loopt drie- tot viermaal zo veel kans om psychische problemen te ontwikkelen dan mensen zonder verstandelijke beperking. Binnen de ggz zijn mensen met LVB dan ook oververtegenwoordigd.

Het boek bestaat uit twee delen: de trainershandleiding en het werkboek voor de cliënt (gratis te downloaden via boom.nl). Omdat mensen met LVB meer baat hebben bij ervaringsleren dan theoretisch leren, ligt in het werkboek de nadruk op doe-onderdelen, zoals het trainen van vaardigheden en het experimenteren met ander gedrag. Dankzij deze interventie kan een grote groep cliënten profiteren van de effecten van een positiever zelfbeeld, zoals meer zelfvertrouwen, een verbeterd welbevinden, meer mogelijkheden om zich te ontplooien, en het ervaren van zingeving en participatie in de maatschappij. 
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-17004_Een-positief-zelfbeeld)

 

Nu ben ik mijn kinderen kwijt (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464891898#)
Jack Keijzer

Boven treft Jack Keijzer zijn zoon Remy aan, ijskoud. “Nu ben ik mijn kinderen kwijt.” Het verhaal van Jack en Jolanda Keijzer leest als een film waarvan je de afloop al kent, en juist dat pakt je vast. Verliefd op het vwo, intens gelukkig na de geboorte van Pascal (1991) en Remy (1993). Onafscheidelijke broers. Dan blijkt dat Pascal psychisch met zichzelf worstelt en door zijn aandachtstekortstoornis ontvankelijker wordt voor drugs. De moord op Pascal haalt landelijk het nieuws, mede omdat Jack sindsdien scholen afgaat om te vertellen over de gevaren van drugs. Wat Keijzer vertelt in dit boek is een verhaal waarin iedere ouder zich kan verplaatsen; het kan iedereen overkomen. En hoe overleef je de dood van je tweede zoon?

In “Nu ben ik mijn kinderen kwijt” beschrijft Jack Keijzer samen met Carla van der Wal, journalist bij het AD, hoe gelukkig het gezin altijd is geweest en dat hij en zijn vrouw enorme veerkracht hebben getoond om goed om te kunnen gaan met hun immense verdriet.
Lees meer... (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464891898#)

 

Goede moed, Pleidooi voor een minder bang bestaan (https://www.thema.nl/boek-goede-moed/)
Tim Hofman

Tim Hofman heeft zich in zijn tien jaar als onderzoeksjournalist en programmamaker van onder andere BOOSPak De Macht en Over Mijn Lijk steeds beziggehouden met de vraag: Als we ervoor zorgen dat angst een minder grote rol speelt in ons bestaan, welke ruimte levert dat dan op?

In Goede moed onderzoekt en bespreekt Tim Hofman angsten die onze samenleving stevig in de weg zitten. Hij zoomt in op onze persoonlijke angsten en overwegingen; waarom zijn we zo verslaafd aan persoonlijke groei, en is stilstand echt zo eng? Is deugen misschien niet zo spannend als men doet lijken? En hoe ga je om met faalangst (bijvoorbeeld als John de Mol op je zit te wachten)?

Daarnaast zoomt hij uit, om zo onze maatschappij met een kritisch oog te bekijken. Want wat brengt bange politiek eigenlijk teweeg? Hoe gaan we met z’n allen door met vechten voor waar we voor staan als we daarbij voortdurend verbale klappen ontvangen, bijvoorbeeld op sociale media? En is de dood toch niet een verre vriend, in plaats van een almaar aanwezige vijand?

Lees meer... (https://www.thema.nl/boek-goede-moed/)

 

Handboek eetstoornissen (https://www.boompsychologie.nl/product/100-14412_Handboek-eetstoornissen)
Greta Noordenbos, Annemarie van Elburg

In deze nieuwe, derde druk van het Handboek eetstoornissen komen de volgende thema’s aan bod: kenmerken, achtergronden, preventie en vroegtijdige signalering, behandeling, herstel en terugvalpreventie, bejegening en ethische vraagstukken. Dit handboek biedt een zeer overzichtelijk en actueel beeld van de meeste recente kennis en praktijkervaring beschreven door deskundige auteurs uit zowel Nederland als België.

Sinds het verschijnen van de tweede druk van het Handboek eetstoornissen (2008), zijn er veel nieuwe ontwikkelingen. Met de komst van de DSM-5 zijn de voedingsstoornissen bij het hoofdstuk eetstoornissen gevoegd; zowel de kenmerken van anorexia, boulimia nervosa en de eetbuistoornis worden erin beschreven. Er wordt ook aandacht besteed aan de voedingsproblemen pica, ruminatiestoornis en de vermijdend/restrictieve voedselinnamestoornis.
Lees meer... (https://www.boompsychologie.nl/product/100-14412_Handboek-eetstoornissen)

 

Ervaren helpers, een roman over de psychiatrie (https://www.elikser.nl/ervaren-helpers.htm)
Mieni Westerink

Willemien heeft enige jaren in een psychiatrisch ziekenhuis verbleven, vanwege een schizo-affectieve stoornis. Ze heeft erg haar best gedaan te herstellen en met behulp van de juiste medicijnen is dat gelukt. Het heeft wel een zware wissel op haar gezin getrokken en dat vindt ze heel moeilijk om te accepteren. Ze woont nu al een tijdje in haar eigen huisje en heeft goed contact met Paul, de vader van haar kinderen en met de kinderen zelf. De situatie lijkt zich ten goede te hebben gekeerd.

Maar dan begint hun zoon Jan vreemd gedrag te vertonen. Hij is extreem angstig en heeft het gevoel dat er een aanslag ophanden is. De situatie loopt steeds verder uit de hand. Ze maakt zich ook zorgen over haar broer Alex. Hij heeft veel te veel spanning op zijn werk en gaat steeds meer drinken.

Beiden hebben dringend hulp nodig en gelukkig krijgen ze die ook. Vanwege haar eigen ervaringen slaagt Willemien er goed in om een bijdrage aan die hulp te geven. Een enerverende roman, deels gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Lees meer... (https://www.elikser.nl/ervaren-helpers.htm)

 

Anorexia Nervosa in biologisch perspectief. Een wetenschappelijke speurtocht naar de oorzaak. (https://medzonline.nl/anorexia-nervosa-in-biologisch-perspectief/)
R.O. Van Heukelom

Anorexia Nervosa is een ernstige ziekte, die jaarlijks ongeveer 5600 patiënten in Nederland treft. Dit zijn meestal jonge vrouwen. Een minderheid geneest, maar meer dan de helft van de patiënten blijft chronisch ziek, terwijl ruim 5% van de patiënten uiteindelijk overlijdt aan de ziekte. De exacte oorzaak van de ziekte is nog altijd onbekend. De huidige psychologische behandelmethoden vereisen langdurige specialistische begeleiding, waardoor lange wachtlijsten bestaan. Desondanks is het succes nog altijd beperkt. Het viel de auteur van dit boek op, dat anorexiapatiënten zelf geen idee hebben wat ze mankeren. Als medicus zag hij broodmagere patiënten met veel lichamelijke complicaties. Zijn vermoeden, dat deze ziekte wordt veroorzaakt door een metabole stoornis, werd steeds sterker.

Daarom begon hij aan een intensieve zoektocht in de biomedische literatuur. Zijn bevindingen heeft hij beschreven in twee boekdelen. Dit eerste deel begint met de geschiedenis, de epidemiologie en de medische complicaties van het ziektebeeld. De risico’s, die kunnen optreden bij de behandeling van ernstig zieke anorexiapatiënten, worden vervolgens uitgebreid belicht. Tenslotte, worden de huidige behandelresultaten vergeleken, met die uit de vorige eeuw.
Lees meer... (https://medzonline.nl/anorexia-nervosa-in-biologisch-perspectief/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Bibliotheek Bibliotheek