“Ik hoop dat het niet verzeild raakt tussen de stapels hersenspinsels van andere bekende Nederlanders.” Johan Atsma recenseert Goede moed, pleidooi voor een minder bang bestaan van tv-maker Tim Hofman.
Programmamaker en journalist Tim Hofman (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Hofman) heeft naam gemaakt als iemand die sociale kwesties, onrecht en scheve machtsverhoudingen onder de aandacht wil brengen. Hij toont lef en gaat emoties niet uit de weg.
In zijn boek zegt hij over zijn tv-werk: “Maar doorgaans stonden en staan we toch vrijwel iedere week weer - met plezier en volle inzet, begrijp me niet verkeerd – ergens verontwaardigd aan de deur te rammelen: Hallo! Jij daar! Er is weer iemand gedupeerd door slecht beleid of sociale scheefgroei! Regel dit eens! Luister daar eens naar! Soms gebeurt er dan iets, soms niet.”
En even verder in de inleiding schrijft hij: “Wat komen we nou telkens tegen op de plekken waar het wringt? Wat mij dan opvalt: de grote rol die angst speelt in veel van de maatschappelijke problemen die we kennen.”
En zo is er een goede aanleiding, niet in de laatste plaats omdat Hofman in zijn eigen bestaan niet vrij is van angstige gedachten, om het begrip angst eens grondig onder het vergrootglas te leggen. De kernvraag daarbij is: “Als we ervoor zorgen dat angst een minder grote rol speelt in ons leven, welke ruimte levert dat dan op?
En zo is Goede moed een boek geworden dat heel veel mogelijke knelpunten doorloopt in ieders persoonlijk leven; onder het thema ‘Wij’ maatschappelijke noten kritisch kraakt en in het derde thema ‘Om ons heen’ vragen rondom leven en dood niet uit de weg gaat. Daar vinden we ook een helder betoog over het kapitalistisch gedachtengoed dat ons leven en denken in grote mate bepaald. Bij elk hoofdstuk is ‘Voorbij de angst (…) de insteek voor een helder geschreven, persoonlijk en kritisch betoog.
Natuurlijk komen programma’s van Tim Hofman als BOOS en Over mijn lijk af en toe langs, ze zijn een bron die aansluit bij het thema zoals ook het schandaal rondom The Voice of Holland dat in BOOS zijn oorsprong vond. Maar dat is niet waar het boek om draait. Eerder is het een soort brede beginselverklaring van Hofman’, die daarmee de lezer aan wil zetten tot nadenken over en relativeren van ons aardse bestaan, om te breken met vaste patronen en oude ideeën. De subtitel luidt ook niet voor niets ‘Pleidooi voor een minder bang bestaan’. Want er valt nog wel wat ruimte te winnen volgens Hofman.
En zo kun je dit zeer leesbare en tot nadenken stemmende boek in je papieren boekhandel misschien vinden op de plank ‘Psychologie’. Maar het zou vooral niet misstaan op de plank ‘Maatschappij’. Ik hoop alleen dat het niet verzeild raakt tussen de stapels hersenspinsels van andere bekende Nederlanders…
Tim Hofman - Goede moed, pleidooi voor een minder bang bestaan
Uitgeverij Meulenhoff
220 pagina’s inclusief overzicht gebruikte bronnen
Prijs € 21,99
ISBN 978-90-290-9312-5
Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).