Gemeenten weten niet waar jeugdzorgkinderen zijn

Kinderen die in een crisissituatie zitten worden door het hele land geplaatst, omdat er een groot tekort is aan jeugdzorgplekken in de eigen regio. Deze kinderen komen vaak bij commerciële jeugdzorgbedrijven terecht. Gemeenten, die contracten met deze partijen afsluiten, hebben echter geen goed zicht op de kwaliteit van zorg die deze bedrijven bieden. Ook weten ze niet altijd op welke locatie de kinderen verblijven.

Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money en Pointer (KRO-NCRV) (https://www.ftm.nl/artikelen/terug-naar-hoenderloo?share=sjocaXRBJ8WCMe8NviMA4lWLUZYWzpZ3VNASb5A55fcEA0J1S8aSor6p7JwqeQ%3D%3D). Eén van de plekken waar kinderen vanuit het hele land terechtkomen, is het Veluwse Hoenderloo-terrein. Daar zijn sinds het vertrek van zorginstelling Pluryn twintig veelal nieuwe zorgbedrijven neergestreken. De afgelopen jaren zijn er regelmatig incidenten met jeugdzorgjongeren op het Hoenderloo-terrein.

Jeugdstem, de onafhankelijke vertrouwenspersoon voor kinderen, vindt het onwenselijk dat kinderen ver van huis worden ondergebracht. Dat vanuit het hele land kinderen bijvoorbeeld in Hoenderloo belanden, staat haaks op het beleid van de overheid, zegt Jeugdstem. ”De visie is dat we zorg dicht bij huis organiseren.”

 

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jongen jongen