NZa: Kostprijsonderzoek voor instellingen uitgesteld

De NZa voert een kostprijsonderzoek uit in de ggz en de forensische zorg. Dit onderzoek moet leiden tot nieuwe tarieven per 2026. Het onderzoek vindt plaats over gegevens uit 2023. In het kostenonderzoek worden ook ggz-verblijfsprestaties inclusief behandeling binnen de Wlz én de beschikbaarheidbijdragen voor medische vervolgopleidingen in de ggz meegenomen. De uitvraag voor vrijgevestigden is inmiddels gestart, maar de uitvraag voor instellingen wordt uitgesteld.

Dat schrijft de NZa in een nieuwsbrief. Het uitstel voor instellingen komt door een aantal factoren. Ze doen dit onderzoek voor het eerst voor het zorgprestatiemodel, met zo’n 1300 zorgprestaties. De NZa zegt de invulling zo makkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door als hulpmiddel de huidige verhoudingen te laten zien. Daarnaast moet rekening worden gehouden met minder recente Excel-versies bij een aantal aanbieders. Deze en andere technische factoren maken het huidige formulier te traag voor gebruik, aldus de NZa, waardoor invullen te veel tijd gaat kosten. Dat vinden ze niet verantwoord.

Er wordt nu gewerkt aan een minder complexe oplossing. Het doel is om alle prestaties te herijken en per 2026 nieuwe passende tarieven te introduceren. Dat gaat in overleg met alle brancheorganisaties in de ggz.

Vrijgevestigde praktijken kunnen tot 31 augustus gegevens aanleveren. Op 12 juni heeft de NZa een webinar gehouden voor vrijgevestigden over de inhoud van het formulier. Die is hier (https://vimeo.com/976482589) terug te kijken. Daarnaast is er een informatiekaart (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_769254_22/) met FAQ’s.

 

Lees ook andere artikelen over het zorgprestatiemodel (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgprestatiemodel)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

NZa NZa