De Podcasts

Door Judith de Roos

Tips over goede, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de ggz. Deze week: drie vakantietips.

In deze laatste nieuwsbrief voor de vakantie behandel ik diverse podcast-uitzendingen om goed de zomer door te komen. Te beginnen met het marathoninterview van de VPRO met psychiater Jim van Os. Maar liefst tweeënhalf uur lang gaat Eva Koreman met hem in gesprek. Van Os, die hoogleraar en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair medisch centrum Utrecht is, vertelt makkelijk en enthousiast over zijn werk en ideeën. Radiomaker Koreman blijkt goed voorbereid en bevraagt hem op eerdere uitspraken en ervaringen. Ze hebben het onder de andere over de DSM-5, psychisch lijden en het belang van ervaringsdeskundigen in het werkveld.  Ze schuwen ook van Os privé-ervaringen niet.  

Beluister Eva Koreman in gesprek met Jim van Os (https://www.vpro.nl/programmas/marathoninterview/luister/overzicht/o/jim-van-os.html).

 

Dan gaan we door met een podcast van GZ-plein. GZ-plein is een platform dat mentale vragen wil aanpakken vanuit een holistisch perspectief. Ze baseren zich op het gedachtegoed van de positieve gezondheid en de uitgangspunten van de positieve psychologie. In deze uitzending  gaat Kim de Bis in gesprek met Yuna van den Adel, die werkzaam is als GZ psycholoog en daarnaast haar eigen praktijk heeft voor persoonlijke groei en transformatie. Hun thema is het doorbreken van patronen en ze weiden er flink over uit.

Beluister Kim de Bis in gesprek met Yuna van den Adel (https://gz-plein.nl/podcast/yuna-van-den-adel-over-patronen-doorbreken).

 

We besluiten met een podcast van ‘ontdek je heilige graal’. Die ook nogal holistisch klinkt. In deze aflevering gaan Rianne van Kuil, die we kunnen kennen als tv-maker van Ik vertrek en DNA onbekend, en Andries Lamain, ook sportverslaggever bij de NOS, in gesprek over het thema depressie. Wekelijks maken ze samen een podcast waarbij hij haar bevraagt op allerlei thema’s. Van Kuil praat uiterst makkelijk over haar depressieve ervaringen. Dit voelt soms wat ongemakkelijk, maar dat kan natuurlijk persoonlijke perceptie zijn. Luister zelf en graag tot na de zomer!

Beluister Rianne van Kuil in gesprek met Andries Lamain (https://open.spotify.com/episode/77tJPNpHlEZ25saXoBfDvA?si=0vG2NVaTTMuSCrMjdbfUJQ).

 

-

Lees ook andere getipte podcasts! (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4365961/nieuws/de_podcasts.html?page=0)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier, opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines.

 

podcast3 podcast3