Defensieprogramma voor mentale gezondheid leidde juist tot psychische klachten

Een alternatieve behandelmethode voor het vergroten van mentale weerbaarheid bij militairen bleek averechts te werken. Gezonde militairen ontwikkelden juist psychische klachten door het programma BaseQamp van Defensie.

Dat blijkt uit inspectierapporten van Defensie waar platform Follow The Money over schrijft (https://www.ftm.nl/artikelen/wellness-programma-defensie-leidde-juist-tot-zieke-militairen?share=JVwjKeRauAHEun3R2aVpNv23AQ9AfVbUI%2B7Er4RvBtMKodwxuTWOHGSGRLHh1g%3D%3D). Het ministerie heeft BaseQamp vorige maand stopgezet. Het stuitte al langer op weerstand binnen de krijgsmacht.

Rituelen
BaseQamp baseerde zich op alternatieve behandelmethoden. Het programma, dat ook werd ingezet bij veteranen met PTSS of andere trauma’s, werkte met niet-gecertificeerde psychologen en artsen die westerse geneeskunde ‘ontoereikend’ achtten. Er werd onder andere gewerkt met sjamanistische rituelen als cacao-ceremonies en smudging om lichaam en ziel te reinigen.

Beroepsgeheim
Uit de inspectierapporten wordt niet duidelijk hoeveel militairen klachten ontwikkelden. Er worden situaties genoemd waarbij een trauma werd opgehaald tijdens het programma, waarna de betreffende militair in de zorgketen terecht kwam. Vanwege het medisch beroepsgeheim kan Defensie hier niets over zeggen.

Kamervragen
Een eerdere publicatie over BaseQamp door Follow the Money leidde tot Kamervragen van toenmalig BBB-kamerlid Gijs Tuinman. Die is nu staatssecretaris van Defensie. Defensie gaf procedurele redenen werden voor het stoppen van het programma, zoals de beëindiging van de pilot eind 2023 en de slechte naam door berichtgeving. Er werd vorige maand niet gemeld dat militairen psychische klachten hadden gekregen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

soldaten soldaten