Vrouwen leven vaker met angst en depressie na hartstilstand

Onderzoek van Amsterdam UMC laat zien dat vrouwen na een hartstilstand vaker te maken krijgen met angst en depressieve klachten. Vooral vrouwen kunnen dus mentale ondersteuning gebruiken.

Dat schrijft Amsterdam UMC op 9 juli (https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/vrouwen-leven-vaker-met-angst-en-depressie-na-hartstilstand-dan-mannen.htm). De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes (https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCOUTCOMES.124.011072).

Antidepressiva
Om de gevolgen in de vijf jaar na een hartstilstand te kunnen bepalen, hebben de onderzoekers naar veel factoren gekeken. Het meest opvallend was een stijging van 50 procent in het aantal recepten voor antidepressiva bij vrouwen, in het eerste jaar nadat zij een hartstilstand hadden gekregen. Deze stijging nam vervolgens af tot ongeveer 20 procent na vijf jaar. Bij mannelijke overlevenden van een hartstilstand kwam de stijging in het aantal recepten voor antidepressiva niet terug.

Arbeidsparticipatie
De onderzoeksgroep analyseerde de sociaaleconomische gegevens van 1.250 personen met een gemiddelde leeftijd van 53 jaar, die in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand kregen en dit overleefden. Naast de genoemde veranderingen in de geestelijke gezondheid, keken de onderzoekers ook naar economische trends die bij deze groep mensen spelen – net als in de algemene bevolking vanaf 50 jaar. ”Uit het onderzoek kwamen significante dalingen in arbeidsparticipatie en dus in inkomen naar voren. Ook wordt er na een hartstilstand vaker een ander lid uit het gezin de hoofdverdiener. Dit suggereert dat het voor werkenden moeilijk is om na een hartstilstand terug te keren op de arbeidsmarkt,” zegt Robin Smits, onderzoeker bij Amsterdam Public Health.

Overlevingskans
De onderzoeksgroep van Amsterdam UMC heeft samen met partners van de Universiteit van Kopenhagen ook onderzoek gedaan naar de overlevingskansen na een hartstilstand. Uit dit onderzoek, dat begin juni werd gepubliceerd (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300957224001588?via%3Dihub), bleek dat vrouwen na een hartstilstand een hogere kans hadden om langer te leven. ”Door deze twee bevindingen te combineren, zien we dat de gevolgen van een hartstilstand verschillen, afhankelijk van het geslacht. Terwijl vrouwen meer kans hebben om langer te leven, hebben ze ook meer kans op psychische problemen na een hartstilstand,” besluit Smits.

 

Lees ook andere artikelen over depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

heart heart