Er is te weinig aandacht voor misbruik van jongens en voor moeders als plegers van seksueel geweld. Dat zegt Fier, het landelijk expertisecentrum op het gebied van seksueel geweld, uitbuiting en eerkwesties.
De afgelopen drie jaar hebben 381 jongens contact gezocht met Chat met Fier. Opvallend is dat 48 jongens een moederfiguur aanwijzen als pleger als het gaat om seksueel misbruik. Het gaat hierbij om de biologische, stief- of pleegmoeder. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Jongensslachtoffers op Chat met Fier (https://www.ggznieuws.nl/home/wp-content/uploads/2024/07/Rapport-jongensslachtoffers-op-Chat-met-Fier.pdf), dat op 9 juli is verschenen.
“Het is zorgelijk”, vindt Johannes Dijksta, projectmanager Chat met Fier. “In verhouding tot meisjes en vrouwen die slachtoffer worden van misbruik, is er nog maar beperkt aandacht voor jongens, laat staan voor de moeder als pleger.”
Buiten beeld
Jongensslachtoffers blijken lastig te bereiken. Door de taboes die zij ervaren en het verborgen karakter waarin het geweld zich afspeelt, blijven jongens uit beeld bij hulpverlening en politie en ontvangen daardoor niet de juiste hulp. Om jongensslachtoffers van seksueel geweld in het vizier te krijgen, is het daarom belangrijk dat er specifieke aandacht is voor deze doelgroep binnen de aanpak van seksueel geweld. In januari 2023 is het meerjarige actieprogramma grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld gestart. Binnen de maatregelen die vanuit het actieprogramma worden uitgevoerd is het noodzakelijk dat jongensslachtoffers van seksueel geweld niet worden vergeten.
Hoge drempels
Van alle jongens die op de Chat met Fier komen, praat ongeveer de helft voor het eerst over wat zij hebben meegemaakt. Daarbij gaat het in een kwart van de gevallen om jongens waarbij het seksueel geweld zich langer dan vijf jaar geleden heeft voorgedaan. Het toont aan dat de groep hoge drempels ervaart om hulp te zoeken, zoals taboes en stigma’s over hun slachtofferschap, die bovenop de gevoelens van angst, schuld en schaamte komen.
Afrekenen met taboes
“De focus binnen zowel de media als de samenleving blijft te veel op meisjes en vrouwen gericht als slachtoffer. Dat is niet alleen pijnlijk voor mannelijke slachtoffers, maar heeft ook verdergaande implicaties”, zegt Iva Bicanic, directeur-bestuurder van het Centrum Seksueel Geweld. “Door niet onder ogen te willen zien dat jongens ook misbruikt worden, bieden we als maatschappij geen ruimte voor jongens en mannen om deze ervaringen te delen met anderen en te verwerken. Als we het onderwerp seksueel misbruik echt willen aanpakken, moeten we afrekenen met taboes.”
Lees ook andere artikelen over seksueel geweld (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/seksueel geweld)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).