Onderzoekers ontwarren verband armoede en psychische aandoeningen

Ontstaan psychische aandoeningen door armoede of worden mensen arm door psychische aandoeningen? Het kan allebei. Hoe dan ook is er een verband tussen die twee, concluderen wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, Italië en Nederland. Ze publiceerden hun studie op 11 juli in Nature Human Behaviour (https://www.nature.com/articles/s41562-024-01919-3). Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit de UK Biobank en het Psychiatric Genomic Consortium.

Dat meldt Amsterdam UMC op haar website (https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/arm-door-psychische-problemen-of-psychische-problemen-door-armoede-het-kan-allebei..htm). Het lijkt een open deur. Er is al veel onderzoek dat wijst op de samenhang tussen armoede en psychische aandoeningen, maar het ontwarren van oorzaak en gevolg bleek moeilijk. De gevolgen van een psychische aandoening kunnen van invloed zijn op iemands financiële situatie, bijvoorbeeld als deze persoon minder kan werken of hogere zorgkosten heeft. Maar ook kunnen moeilijke financiële omstandigheden psychische problemen veroorzaken.

Psychiater Marco Boks is betrokken bij de grootschalige studie. “Wij ontdekten dat schizofrenie en ADHD oorzakelijk bijdragen aan armoede. Andersom draagt armoede bij aan depressieve stoornis en schizofrenie. Het risico op anorexia nervosa wordt juist verminderd als er sprake is van armoede”, zo legt Boks uit.

De bevindingen van dit onderzoek zijn belangrijk voor het beleid en de aanpak van zowel armoede als psychische aandoeningen. Door de wederzijdse invloed tussen armoede en psychische gezondheid te erkennen, kunnen beleidsmakers effectievere interventies ontwikkelen die gericht zijn op het doorbreken van de cirkel van armoede en psychische problemen. “Het onderzoek levert robuust bewijs voor de noodzaak om ook naar sociale factoren zoals armoede kijken, als je je verdiept in de ontwikkeling van psychische aandoeningen”, aldus Marco Boks.

 

Lees ook andere artikelen over armoede (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/armoede)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalGELD GGZtotaalGELD