Burgemeester Zoetermeer: ‘Zet ggz-medewerker op politiebureau’

Burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer oppert het plan om een ggz-medewerker op het politiebureau te stationeren om eerste zorg te verlenen bij verward of onbegrepen gedrag. Zo hoopt hij overlast en capaciteitsproblemen tegen te gaan.

Dat zegt Michel Bezuijen in het vakblad voor Nederlandse gemeenten VNG Magazine (https://vng.nl/artikelen/drie-vragen-aan-michel-bezuijen). Zoetermeer krijgt jaarlijks bijna duizend meldingen over personen met verward of onbegrepen gedrag. “De politie gaat al gebukt onder een gebrekkige capaciteit en moet keuzes maken”, stelt de VVD-burgemeester. “De agenten in de auto die naar een melding van verward gedrag gaan, kunnen niet naar een andere melding.” Bovendien is dit een zorgtaak en geen politiezaak. Agenten zijn daar niet voor opgeleid.

Eerste beoordeling
Het is op zich geen nieuwe gedachte, zo zegt Bezuijen zelf. “Voorheen werkte de politie in onze regio met de OVP, de Opvang Verwarde Personen. Die opvang was bedoeld om te zorgen dat mensen met verward of onbegrepen gedrag in eerste instantie werden beoordeeld door de zorg, niet door de politie. Helaas is de inzet van de OVP afgeschaald, vanwege capaciteitsproblemen en geld.” De burgemeester wil nu een ggz-medewerker op het politiebureau in Zoetermeer plaatsen om de eerste beoordeling te doen. “Dat is een mooie oplossing, maar wat mij betreft wel een tussenoplossing, geen structurele. Uiteindelijk moet er weer meer geld naar de ggz zodat daar voldoende capaciteit is.”

“Er zijn veel ggz-instellingen, maar je kunt ze nu in het weekend vaak niet bellen omdat ze geen plek ­hebben. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Fleur Agema, heeft eerder een pleidooi gehouden om te investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Ik hoop echt dat ze nu gaat leveren”, zegt Bezuijen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Politie Politie