Start meldpunt autonomie bevorderend beleid

MIND is gestart met een ‘meldpunt autonomie bevorderend beleid’. Jongeren, volwassenen en naasten kunnen hier hun ervaringen delen met hoog risicobeleid, zowel klinisch als ambulant.

Dat schrijft MIND op 15 juli (https://mindplatform.nl/nieuws/mind-stelt-meldpunt-autonomie-bevorderend-beleid-in). MIND maakt zich grote zorgen over de toepassing en de gevolgen van autonomie bevorderend beleid, dat ook wel ’hoog risicobeleid’ wordt genoemd. Afgelopen maanden deelden zowel Trouw (https://www.trouw.nl/verdieping/anne-21-zat-meer-dan-zeven-maanden-als-patient-in-een-isoleercel-alsof-ze-me-dood-willen-hebben~bf0ae9b0/) als het Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/binnenland/ouders-vechten-tegen-harteloos-regime-bij-ggz-kliniek-ze-snauwen-en-schreeuwen-tegen-je~a3b81c40/) verhalen van mensen in de ggz die aangeven dat er op een schadelijke manier met hen of hun naasten is omgegaan. Ook zaten zij vaak of heel lang in isolatie. Dat is een omgang die niet bijdraagt aan herstel. MIND is in contact met enkele ouders van die patiënten.

Anoniem
MIND wil een beter beeld krijgen van de omvang, locaties en de impact van dit beleid. Daarom worden via een meldpunt signalen verzameld. De resultaten van de vragenlijst worden geanonimiseerd en eventueel verwerkt in een publicatie. MIND zal de informatie gebruiken in gesprekken met de IGJ, het Centrum Intensieve Behandeling (CIB) of eventueel andere instellingen. Het gaat dan aleen om aantallen en aard van signalen.

Cliënten en naasten kunnen hun ervaringen hier (https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=t5qE8RWpr0atozeVLf7BBTuZBY62padKo0LwcOrIxa9URUE5WkxPRlc1NkY3REFYVExPQUdZSERRSC4u) delen.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

mind mind