Grote instellingen doen het financieel ietsje beter

De grote ggz-instellingen deden het in 2023 financieel iets beter dan het jaar daarvoor. Het rendement lag in 2023 gemiddeld op 1,4 procent. In 2022 was dat 0,8 procent. De bedrijfsopbrengsten namen in 2023 toe met gemiddeld 7,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat blijkt uit een financieel overzicht dat is gemaakt door Kompas in Zorg en BS Health Consultancy (https://www.kompasinzorg.nl/resources/docs/factsheet-bedrijfsmatige-performance-ggz-aanbieders-2023.pdf). Zij deden onderzoek onder ggz-instellingen met een omzet van 20 miljoen euro of meer).

Wedstrijdje
Als je het als een wedstrijdje ziet: In 2023 deed De Hoop het het beste met een rendement van 10,6 procent. Ook heel hoog eindigen GGNet, Altrecht, GGZ Oost Brabant en Parnassia. Mentaal Beter en vooral Vincent van Gogh scoorden slechter, met rendementen van respectievelijk -5,2 procent en -7,3 procent. Van Pro Persona en de Mutsaersstichting waren nog geen jaarverslagen binnen. (Een teken aan de wand?)

Uitbesteed werk
De grootste kosten bij de ggz-instellingen waren personele kosten (denk aan lonen en salarissen, sociale lasten, pensioenpremies et cetera). Die vormend ongeveer 70 procent van de bedrijfskosten. Maar het is niet de kostenpost die in 2023 het sterkste steeg. Dat waren de kosten voor uitbesteed werk. Die namen in 2023 toe met maar liefst 17 procent. Emergis, GGz Eindhoven en GGZ Ingeest hadden meer dan gemiddeld hoge kosten voor personeel niet in loondienst, namelijk meer dan 35 procent.

Kosten
Ook de gemiddelde kosten voor onderhoud en energie, huur en leasing en afschrijvingskosten op immateriële en materiele vaste activa stegen sterk. Ze namen in 2023 toe met 11 procent. De algemene kosten inclusief dotaties en vrijval voorzieningen namen flink toe, maar de kosten voor voedingsmiddelen en hotelmatige kosten en patiënt/client- en bewonersgebonden kosten stegen relatief minder sterk.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld