Onderzoek naar beter gebruik van herstelgerichte zorgstandaarden

Hoe toepasbaar en bruikbaar zijn zorgstandaarden in de ggz? Akwa GGZ onderzocht dat bij zeven zorgstandaarden die elk een ander aspect van herstel beschrijven. Zorgprofessionals zijn tevreden, maar de herstelgerichte standaarden worden vooral gebruikt tijdens de behandeling en minder bij preventie, diagnostiek of evaluatie en nazorg.

Veel organisaties hebben een visie op herstelgerichte zorg en leggen dit vast in hun beleid- en behandelplannen en scholing, maar de herstelgerichte zorgstandaarden zijn daar niet altijd een vast of formeel onderdeel van. Akwa GGZ wil daar wat aan doen. Samen met wet- en regelgeving, richtlijnen en beroepsethiek vormen zorgstandaarden de basis van het werk in de geestelijke gezondheidszorg, aldus Akwa GGZ (https://akwaggz.nl/uitkomsten-praktijkonderzoek-naar-gebruik-herstelgerichte-zorgstandaarden-in-de-ggz/). Maar hoe ervaren patiënten en zorgverleners de toepasbaarheid en bruikbaarheid van de zorgstandaarden? Akwa GGZ heeft ruim 1200 mensen gevraagd wat zij vonden. Het gaat om bijna 750 zorgprofessionals, iets meer dan 150 zorgmanagers en ongeveer 325 patiënten. De onderzochte zorgstandaarden waren: 1. Arbeid als medicijn, 2. Daginvulling/participatie, 3. Destigmatisering, 4. Herstelondersteuning, 5. Naasten, 6. Zelfmanagement en 7. Zingeving.

Patiënten
Van de patiënten die de enquête is meer 58 procent bekend met zorgstandaarden in het algemeen. Bijna 50 procent van de patiënten zoekt actief informatie op over wat zij zelf kunnen doen bij klachten, en 36 procent zoekt op websites als Thuisarts.nl op wat je mag verwachten van de zorg. Zo’n 60 tot 70 procent ervaart dat er aandacht is voor thema’s uit de herstelgerichte zorg die zij belangrijk vinden. Dat zijn dingen als: zelf aan kunnen geven wat nodig is, aandacht voor wat belangrijk is in het dagelijks leven, kijken waar iemand goed in is, rekening houden met het levensverhaal en een goede samenwerking tussen de behandelaren. Het betrekken van naasten en het bespreken van mogelijkheden voor werk vinden ze minder belangrijk.

Professionals
Ongeveer 80 procent van de zorgverleners zijn bekend met zorgstandaarden. Bijna alle zorgprofessionals geven aan dat de zorgstandaarden doorgaans goed aansluiten bij wat zij nodig hebben om herstel van de patiënt te ondersteunen. Ook sluiten ze goed aan bij de behandelprotocollen. Toch zegt nog 27 procent geen enkele herstelgerichte zorgstandaard te gebruiken. Onder zorgmanagers geeft 5 procent aan dat in hun organisatie geen herstelgerichte zorgstandaarden worden gebruikt. Van de herstelgerichte zorgstandaarden worden Herstelondersteuning en Naasten het meest gebruikt. Arbeid als medicijn het minst.

Kernaanbevelingen
Elk van de zorgstandaarden bevat een x-aantal kernaanbevelingen. Binnen de meeste standaarden kunnen zorgprofessionals die goed volgen, behalve de kernaanbevelingen in de zorgstandaard Destigmatisering. Ruim 50 procent van de patiënten geeft aan dat hun behandelaar stigma niet bespreekt, ondanks dat patiënten aangeven dit wel een belangrijk thema te vinden. Misschien daarom is de zorgstandaard destigmatisering een van de minst gebruikte zorgstandaarden. Ongeveer 13 procent van de zorgverleners gebruikt die. Ook de kernaanbeveling over het bewaken/stimuleren of aangaan van een samenwerking met relevante andere zorgprofessionals die in bijna alle zorgstandaarden is opgenomen, wordt niet goed gevolgd. Zo’n 70 procent van de patiënten geeft aan dat zorgverleners niet goed onderling samenwerken.

Download het hele rapport (PDF) (https://akwaggz.nl/wp-content/uploads/2024/07/Uitkomsten-onderzoek-gebruik-herstelgerichte-zorgstandaarden-in-de-praktijk.pdf).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

praktijkonderzoekzorgstandaarden praktijkonderzoekzorgstandaarden