Movisie doet onderzoek naar gendergerelateerd grensoverschrijdend gedrag

Movisie zoekt mensen die ervaring hebben met online grensoverschrijdend gedrag. Met deze ervaringen willen de onderzoekers samen met sociaal professionals aan de slag om beter te begrijpen hoe online grensoverschrijdend gedrag werkt en wat sociaal professionals kunnen doen. 

Dat meldt Movisie op 19 juli. Via deze pagina (https://www.movisie.nl/artikel/online-grensoverschrijdend-gedrag-tegen-meiden-vrouwen) kunnen mensen contact opnemen met de onderzoekers.

Vrouw/lhbtiqa+
Uit meerdere onderzoeken blijkt dat meiden en vrouwen steeds vaker te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag op sociale media of op het internet. Dit gedrag kan vele vormen aannemen, zoals haatspraak, seksuele intimidatie, stalking, bedreigingen, shame sexting, exposing, seksisme en microagressies op basis van gender. Gendergerelateerd grensoverschrijdend gedrag maken vrouwen mee omdat ze vrouw zijn. Ook personen maken dit vaker mee omdat ze lhbtiqa+ zijn. Dit heeft te maken met zeer hardnekkige normen in onze maatschappij over de rolverdeling tussen mannen en vrouwen, aldus Movisie.

Gevolgen
Het ervaren van gendergerelateerd grensoverschrijdend gedrag online kan nadelige gevolgen hebben voor de slachtoffers op psychisch en mentaal gebied. Denk hierbij aan angst, depressie en stress. Daarnaast is te zien dat meisjes en vrouwen hun gedrag aanpassen: zich terugtrekken van on- en offline sociale activiteiten, zoals naar een festival gaan. Of bepaalde dingen niet meer op sociale media zetten. 

 

Lees ook andere artikelen over grensoverschrijdend gedrag (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/grensoverschrijdend gedrag)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

grensoverschrijdendgedrag grensoverschrijdendgedrag