Femke Halsema: ‘Meer geld nodig voor serieuze ggz’

“Er gaat meer geld naar yogamoeders met een lichte depressie, dan naar mensen met echt heel ernstige psychiatrische aandoeningen die dringend hulp nodig hebben.” Dat zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. In een interview met de Telegraaf roept zij het kabinet op om meer te investeren in de ggz.

Volgens de burgemeester is de grens in zicht van het aantal mensen met psychische problemen dat in toch al kwetsbare wijken woont. Volgens Halsema is het een gevolg van de ‘vermaatschappelijking’ van de zorg: “De gedachte dat mensen moeten kunnen meedoen in de samenleving. Niet opgesloten zitten in de bossen voor hun hele leven.” Dat is op zich een mooie gedachte, maar dan moet er wel voldoende zorg en begeleiding moet zijn voor die mensen, vindt Halsema. En daar ontbreekt het aan. De burgemeester vindt het voor sommigen beter dat ze naar ”collectieve voorzieningen” gaan, ”waarin mensen met lichte drang kunnen worden opgenomen, beschermd en behandeld”.

Ook pleit ze voor het terugdringen van de wachtlijsten in de jeugdzorg en voor het versterken van de politie in de wijken. Daarnaast wil ze dat ggd’s, de ggz, gemeente en politie beter gaan samenwerken in dossiers van mensen met psychische problemen. Alleen is daarvoor aanpassing van de privacywet nodig, zegt Femke Halsema.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld