Langdurig gebruik steroïden kan leiden tot psychische klachten

Steroïden als prednison en cortison, die bijvoorbeeld worden geïnhaleerd bij astma, kunnen bij langer gebruik leiden tot psychische bijwerkingen. Hersenonderzoekers van het LUMC zagen symptomen als  angst, depressie, manie en delirium. De medicijnen veranderen de witte en de grijze stof in de hersenen. Die zijn verantwoordelijk voor communicatie tussen hersengebieden en het doorgeven van informatie.

De onderzoekers hebben de resultaten van hun studie onlangs gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift BMJ (https://bmjopen.bmj.com/content/12/8/e062446). Zij vergeleken MRI-scans van gebruikers van steroïden met die van een controlegroep. Daarop was duidelijk te zien dat de structuur van de witte stof minder intact is. Bij de grijze stof neemt het volume af.

Slikken
Veel mensen hebben daar geen last van, maar bij langdurig gebruik, bij gebruik van hoge doseringen of bij mensen met hogere gevoeligheid zijn de gevolgen zichtbaar – met name op het gebied van cognitie en stemming. Ook bij mensen die steroïden slikken in plaats van inhaleren, zijn er meer bijwerkingen op psychisch vlak. Zij hadden meer depressieve klachten, apathie, rusteloosheid en vermoeidheid dan niet-gebruikers.

Causaal
Een causaal verband is waarschijnlijk, maar het is nog te vroeg om al conclusies te trekken, vinden de onderzoekers. Maar vanwege het effect op de hersenen en het wijdverbreide gebruik van deze medicijnen, moeten zowel artsen als patiënten op de hoogte zijn van de eventuele bijwerkingen, waarschuwen de onderzoekers. Ze pleiten ook voor onderzoek naar alternatieve behandelopties.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

brain02 brain02