Rechter geeft Breinpoli geen gelijk in zaak tegen NZa

Breinpoli heeft de rechtszaak tegen de NZa verloren. De startende ggz-aanbieder eiste dat de zorgautoriteit zou handhaven tegen zorgverzekeraar CZ. Volgens Breinpoli komt die haar zorgplicht voor verzekerden met complexe ggz niet na. CZ weigert de aanbieder te contracteren.

BreinPoli biedt gespecialiseerde ggz en richt zich op de behandeling van patiënten met psychische stoornissen in combinatie met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). De instelling ligt al sinds 2021 in de clinch met CZ en stapte vervolgens naar de zorgautoriteit. Die heeft in september 2022 het bezwaar van BreinPoli ongegrond verklaard. Daarop ging de ggz-aanbieder in beroep.

Uniek
Breinpoli beroept zich op de zorgplicht van zorgverzekeraars op grond van de Zorgverzekeringswet (Zvw), waarop de NZa toezicht moet houden. Dus stapte de aanbieder naar de zorgautoriteit. Die vatte het op als een verzoek om een contracteerverplichting op te leggen en daartoe is de zorgautoriteit niet bevoegd. De NZa kan niet ingrijpen in individuele geschillen. De ggz-aanbieder sleepte de NZa daarna voor de rechter, maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) geeft Breinpoli geen gelijk. Dat blijkt uit de uitspraak op 2 juli (https://media.licdn.com/dms/document/media/D4E1FAQGJUXnOO5fvQA/feedshare-document-pdf-analyzed/0/1721392549001?e=1723075200&v=beta&t=ff6mGWOaej2z0z_2TbSSWrI4OPX0TOlmvvR7ugN80x8). “De stelling van BreinPoli dat de zorg die zij levert innovatief is en uniek in zijn soort, zodat CZ deze zorg moet inkopen om aan haar zorgplicht te voldoen, kan niet leiden tot gegrondverklaring van het beroep”, zegt de rechter.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hamer hamer