OM doet geen onderzoek naar euthanasie minderjarig meisje

Het openbaar ministerie (OM) gaat geen onderzoek doen rondom de euthanasie van het 17-jarige meisje Milou na uitzichtloos psychisch lijden. Een groep van veertien psychiaters had daarom gevraagd in een brandbrief aan OM-baas Rinus Otte.

De veertien psychiaters willen dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar hun collega Menno Oosterhoff en de ouders van Milou, maar het OM ziet hier geen reden toe. “De euthanasie is eerder beoordeeld door de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE), die toezicht houdt op naleving van de wet. Die commissie kwam toen tot de conclusie dat Oosterhoff zorgvuldig heeft gehandeld”, stelt het OM in dagblad Trouw (https://www.trouw.nl/binnenland/psychiaters-eisen-strafrechtelijk-onderzoek-naar-euthanasie-van-milou-17~b270167f/). “Strafrechtelijk onderzoek is in beginsel alleen mogelijk bij een oordeel ‘onzorgvuldig’ van de RTE.”

Beïnvloed
Milou kreeg vorig jaar oktober euthanasie na zes jaar ernstig psychisch lijden. Zij was de eerste minderjarige die euthanasie kreeg op grond van uitzichtloos psychisch lijden. Volgens de groep psychiaters – onder wie Jim van Os en Damiaan Denys – is het 17-jarige meisje in haar keuze beïnvloed door haar ouders en haar psychiater. Van een zelfstandig weloverwogen besluit zou geen sprake zijn, aldus de psychiaters.

Uiterste geval
Menno Oosterhoff stelt dat hij voor de euthanasie met collega’s heeft gesproken over de situatie van het meisje. Hij heeft het met experts gehad over depressie bij jonge mensen en hun prognose. “Alles is keurig volgens de wet gegaan”, zegt Oosterhoff. Hij vindt dat euthanasie in het uiterste geval een plek moet hebben in de psychiatrie en de ggz. Hij benadrukt dat het verlenen van euthanasie ingrijpend is, maar het niet-verlenen net zo.

De brandbrief leidde opnieuw tot felle discussie. Menno Oosterhoff is ontdaan van het verzoek aan het OM en verwijt zijn collega’s intimidatie.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

om_logo om_logo