Jeugdautoriteit: Betaalbaarheid gesloten jeugdzorg onder druk

De bezetting in gesloten jeugdhulp is in de eerste maanden van 2024 fors gedaald. Op peildatum 31 maart lag de bezettingsgraad op 81 procent. De vuistregel is dat tarieven bij een bezettingspercentage van 90 procent kostendekkend zijn. De betaalbaarheid van gesloten jeugdhulp staat met de huidige bezetting dus onder druk.

Dat blijkt uit de meest recente Monitor JeugdzorgPlus (https://www.jeugdautoriteit.nl/documenten/rapporten/2024/07/25/monitor-jeugdzorgplus-peildatum-31-maart-2024) van de Jeugdautoriteit. Sinds een aantal jaar wordt landelijk gestreefd naar afbouw van de gesloten jeugdhulp. Het huidige beleid in de jeugdhulpsector is gericht op nul jongeren in de gesloten jeugdhulp in 2030. Omdat de afbouw van de JeugdzorgPlus financiële risico’s met zich meedraagt, brengt de Jeugdautoriteit elk kwartaal in kaart wat de capaciteit en bezetting is van alle JeugdzorgPlus-instellingen in Nederland.

Resultaten
Op peildatum 31 maart 2024 waren er in Nederland 575 plaatsen voor gesloten jeugdhulp. Dat zijn er zes minder dan op 31 december 2023. De bezetting daalde in diezelfde periode sneller, van 495 jeugdigen op 31 december naar 467 op 31 maart. Hierdoor is de gemiddelde bezetting gedaald van 85 procent naar 81 procent. 

Alternatieven
De komende tijd beoogt de Jeugdautoriteit in de Monitor JeugdzorgPlus steeds meer alternatieven voor gesloten jeugdhulp in kaart te brengen. Die alternatieven zijn nodig omdat de gesloten jeugdhulp wordt afgebouwd. In de Monitor JeugdzorgPlus met peildatum 31 maart heeft de Jeugdautoriteit voor het eerst gekeken naar 24-uursbegeleiding, waarbij jeugdigen niet in een gesloten instelling verblijven, maar 24 per dag begeleid worden door een geregistreerde JeugdzorgPlus-instelling. Op 31 maart waren dit  52 jeugdigen.

Hybride
Daarnaast ontstaan er binnen de JeugdzorgPlus steeds meer hybride voorzieningen. Dit zijn voorzieningen voor groepen jongeren met én zonder machtiging gesloten jeugdhulp. Van de 575 plaatsen op 31 maart was 17 procent (98 plekken) inzetbaar voor hybride voorzieningen. De verwachting is dat dit aandeel zal stijgen. Het aantal hybride plekken geeft een goede indicatie van de om- en afbouw van de JeugdzorgPlus naar meer kleinschaligheid en minder vrijheidsbeperkende maatregelen.

 

[url|https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg|Lees ook andere artikelen over jeugdzorgext]

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalGELD GGZtotaalGELD