NVvP roept op tot kalmte: voer euthanasiediscussie binnen beroepsgroep

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie roept op tot kalmte in het euthanasiedebat. Dit naar aanleiding van de brandbrief (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4475739/nieuws/om_doet_geen_onderzoek_naar_euthanasie_minderjarig_meisje.html?page=1) van een groep psychiaters aan het openbaar ministerie (OM) over euthanasie bij een minderjarig meisje. NVvP-voorzitter Niels Mulder vraagt de leden om de discussie over euthanasie niet in de media te voeren, maar alleen binnen de eigen beroepsgroep.

“We vinden het geen goede zaak dat psychiaters hun collega’s hierover in de media bekritiseren”, aldus Mulder (https://www.nvvp.net/website/nieuws/2024/oproep-tot-kalmte-in-euthanasiedebat).

Verdachtmaking
De NVvP heeft er dus voor gekozen ook niet zelf via de media te reageren. “Omdat euthanasie een maatschappelijk thema is, is het zinvol en gepast dat psychiaters deelnemen aan een inhoudelijke discussie in de media hierover. Maar onderlinge kritiek, laat staan verdachtmaking en op individuele collega’s of patiënten herleidbare discussies, horen daarin niet thuis. Dat vinden we als beroepsvereniging en staat ook zo beschreven in de NVvP-beroepscode voor psychiaters. Als er zorgen zijn over beroepsuitoefening van collega’s kunnen psychiaters dat bij de NVvP melden die haar eigen kanalen heeft om die te onderzoeken.”

Richtlijn
Mulder herinnert er verder aan dat de NVvP-euthanasierichtlijn ‘Levensbeëindiging op verzoek bij patiënten met een psychische stoornis’ wordt herzien. Het herzieningstraject start medio oktober. “Als vereniging zijn we onderdeel van het maatschappelijke debat en volgen we de ontwikkelingen en de vragen van onze leden nauwgezet en we zullen die dus zowel in de richtlijncommissie voor de herziening van de euthanasierichtlijn als in de NVvP-commissie euthanasie het komend half jaar uitgebreid bediscussiëren en wegen”, zeggen Niels Mulder en Radboud Marijnissen, voorzitter van op de 10 juli opgerichte NVvP-commissie euthanasie.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

nvvp-logo nvvp-logo

Reacties
Reactie: (Guus Cruts)
5-8-2024, 14:27
P.S. op mijn vorige reactie: De veramerikanisering, waar we de afgelopen jaren steeds meer mee te maken kregen, lijkt me zo wie zo niet bevorderlijk voor onze geestelijke volksgezondheid.

Reactie: (Guus Cruts)
5-8-2024, 13:52
Misschien heeft het te maken met de 'veramerikanisering' die ook in Nederland is toegeslagen? Ook in Nederland is de afgelopen jaren een trend ontstaan om bij onenigheid snel naar OM en Rechter te stappen.