Mentale inspanning is onplezierig. Dat toont een uitgebreide studie van Radboud-onderzoekers onder mensen uit verschillende landen en beroepsgroepen aan. Ook als mensen dit vrijwillig doen, ervaren zij de mentale last van denkwerk als onprettig.
Dat schrijft de Radboud Universiteit op 6 augustus (https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/hard-nadenken-doet-pijn). Het is bekend dat mensen niet graag fysiek zwaar werk doen. Dat is evolutionair zo ontstaan. Onnodige inspanning proberen we te beperken. Nu blijkt dat dat ook opgaat voor mentale inspanning. Denkwerk doet ‘pijn’. Dat verklaart waarom mensen misschien snel iets anders gaan doen, zoals bijvoorbeeld hun sociale media checken. Toch zijn er ook onderzoekers die betogen dat sommigen mentale inspanning juist opzoeken, omdat ze het associëren met beloning: op school leren veel mensen bijvoorbeeld dat mentale inspanning kan leiden tot hoge cijfers en andere positieve feedback.
Beloning
De Radboud-onderzoekers bestudeerden grote hoeveelheden data over de mate van irritatie en frustratie die mensen ervaren tijdens het doen van bepaalde cognitieve taken. Ze bekeken eerdere onderzoeken, waarin zorgmedewerkers, militair personeel, kantoormedewerkers en amateursporters taken toebedeeld kregen, zoals het testen van nieuwe apparatuur. Mentale inspanning bleek in alle gevallen negatieve gevoelens op te roepen. Ook mensen die worden beloond voor hard nadenken – zoals mensen met een universitaire opleiding – ervaren mentale inspanning als vervelend. Hun gevoelens zijn net zo negatief als die van mensen met lopendebandwerk. De onderzoekers denken dat zij die keuze niet maken vanwege, maar ondanks de inspanning. Het gaat om de beloning.
Kunstmatige Intelligentie zou mensen veel vervelend denkwerk kunnen besparen. Toch maakt de opkomst van AI het leven niet plezieriger, tonen de onderzoekers aan. Het ontneemt ons de beloning en de voldoening van hard hebben gewerkt.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).