Gespreksleidraad helpt cruciale ggz te garanderen

Na een eerste inventarisatie van vraag en aanbod van cruciale zorg is nu ook een gespreksleidraad cruciale ggz gereed. Deze leidraad beschrijft welke stappen moeten worden gevolgd om met alle partijen te zorgen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe zorgvragen - en dan vanuit de vraag gezien en niet vanuit het aanbod. Dit heeft gevolgen voor de contractering van ggz maar ook voor de samenwerking tussen zorgaanbieders.  

Dat schrijft MIND op 7 augustus (https://mindplatform.nl/nieuws/gespreksleidraad-moet-helpen-om-cruciale-ggz-te-borgen). Sinds dit jaar neemt MIND deel aan de landelijke werkgroep cruciale ggz. Daar werd de noodzaak om snel tot afspraken te komen duidelijk. Instellingen of afdelingen kunnen nog steeds sluiten zolang er geen duidelijk beeld is over wat cruciale ggz, aldus MIND, en zolang niet afgesproken is welk proces doorlopen moet worden bij een dreigende sluiting. Inmiddels is de leidraad er dus (https://www.dejuistezorgopdejuisteplek.nl/actueel/nieuws/gespreksleidraad-cruciale-ggz/#:~:text=Leidraad%20als%20hulpmiddel,regionale%20afspraken%20zijn%20daarbij%20leidend.).

Centrum voor Neuropsychiatrie

Dat de leidraad hard nodig is, blijkt uit de recente sluiting van het Centrum voor Neuropsychiatrie van GGZ Friesland, stelt MIND. “De afgelopen weken heeft MIND nog diverse gesprekken gevoerd met de leden van de werkgroep cruciale zorg om te kijken of de sluiting van het Centrum voor Neuropsychiatrie voorkomen kon worden. Uit de gesprekken is gebleken dat de sluiting al langere tijd dreigde, dus al voor de komst van de werkgroep en afspraken over de cruciale ggz. Daarnaast waren er twijfels of de zorg valt onder de definitie van cruciale ggz. De sluiting kon helaas niet meer voorkomen worden. Naar aanleiding van deze sluiting hebben alle partijen wél afgesproken om leerpunten mee te nemen in de regionale en landelijke gesprekken.”

 Ook de Tweede Kamer heeft vragen gesteld. MIND hoopt dat met de leidraad vanaf nu geen cruciale ggz meer gesloten zal worden. Hier zullen we in alle overleggen op blijven wijzen. 

 

Lees ook andere artikelen over cruciale ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/cruciale ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

gespreksleidraad gespreksleidraad