GGz BreBurg toch gedwongen om cruciale ggz af te bouwen

Door gebrek aan personeel is per 1 augustus de cruciale ggz in Midden-Brabant met een derde gekrompen. GGz BreBurg heeft haar high intensive care-afdelingen in Breda en Tilburg samengevoegd. Dat ging gepaard met een beddenreductie van 50 naar 35. MIND reageerde verontwaardigd. Zorgverzekeraar CZ was kritisch. Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA heeft Kamervragen gesteld aan de staatssecretaris.

Vlak voor de zomervakantie kwam GGz BreBurg met centralisatieplannen voor de klinische afdelingen Centrum voor Veerkracht en Stabiliteit (CVS) en de high intensive care-afdelingen (HIC’s). Per 1 juli is het CVS-aanbod alleen nog in Breda en per 1 augustus de HIC alleen in Tilburg. Het aantal bedden werd verminderd. Volgens de instelling was dit nodig vanwege het ‘niet op te lossen’ tekort aan regiebehandelaren en specialisten in de cruciale ggz voor mensen met complexe psychische problematiek.

Centralisatie
In het Brabants Dagblad garandeert GGz BreBurg (https://www.ad.nl/breda/bedden-voor-psychische-noodgevallen-in-de-regio-breda-en-tilburg-verdwijnen-dit-is-precies-waar-we-al-langer-voor-vreesden~a4d9f54d/) dat ook met minder bedden de nodige zorg kan worden geboden. Dat zou kunnen door het huidige personeel – 77 medewerkers – efficiënter te laten werken op één plek. Centralisatie maakt het beter mogelijk om voor elkaar in te vallen en expertise te delen, vindt de instelling. Daarnaast wil GGz BreBurg sturen op betere in- en doorstroom. De cliëntenraad heeft zorgen, maar stelt begrip te hebben voor het besluit. GGz BreBurg is zorgvuldig te werk gegaan, vindt de CR.

Plekken verdwijnen
Maar MIND is ronduit negatief over het besluit. Volgens de vereniging ging dat in tegen de afspraken die landelijk zijn gemaakt om de cruciale ggz te behouden. “Plekken die verdwijnen, komen meestal niet terug”, zegt een woordvoerder van MIND in het Brabants Dagblad. “Dit is precies waarvoor we al langer vrezen en waarom we het nieuwe kabinet vragen te zorgen voor voldoende opleidingsplaatsen en minder administratielast.”

Personeelsprobleem
Ook zorgverzekeraar CZ is kritisch. De ontwikkeling is geen geldprobleem, maar een personeelsprobleem, aldus CZ. “Er zijn te veel mensen, vooral zzp’ers, die in de geestelijke gezondheid werken, maar vooral lichtere zorg behandelen en geen nachtdiensten of crisiszorg willen doen. We moeten zorgen dat mensen met lichtere problematiek op een andere manier kunnen worden geholpen, zodat personeel wordt vrijgemaakt voor zwaardere gevallen.”

‘Pijnlijk’
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA wijst op LinkedIn (https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7229478885287997442/) op de afspraak die in april is gemaakt om geen cruciale ggz-plekken meer te verliezen. Zij heeft op 14 augustus Kamervragen (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/kamervragen/detail?id=2024Z12382&did=2024D29888) gesteld aan staatssecretaris Vincent Karremans van VWS. Daarin noemt ze het ‘pijnlijk’ dat GGz BreBurg eerst regelmatig werd gebruikt als het goede voorbeeld en nu opeens genoodzaakt is om het aantal plekken te verminderen. Ook vraagt ze zich af waarom het zogenaamde ‘early warning systeem’ – waarover door VWS werd gesproken – niet in gang is gezet.

 

Lees ook andere artikelen over cruciale ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/cruciale ggz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGz BreBurg GGz BreBurg