Zorgelijk tekort Zypadhera duurt voort: nieuw behandeladvies LCG

Het tekort aan het antipsychoticum Zypadhera, oftewel olanzapine, duurt voort. Dat geldt voor alle sterktes, maar vooral voor de doseringen 405 mg en 210 mg. Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) geeft opnieuw een behandeladvies af.

Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 16 augustus (https://www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2024/08/16/ernstig-tekort-aan-zypadhera-duurt-voort). Zypadhera is een antipsychoticum. Het is een depotpreparaat dat via een injectie in de spieren wordt gespoten. Zypadhera wordt gebruikt voor de behandeling van schizofrenie. Het is het enige medicijn met olanzapine dat langdurig werkt. Via een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag Zypadhera tot en met 27 september uit het buitenland gehaald worden, maar daar is het ook beperkt beschikbaar.

Advies

Naar aanleiding van het ontstaan van het tekort in januari (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4369121/nieuws/zorgelijk_tekort_aan_schizofreniemedicijn_zypadhera.html) gaf het LCG advies om de beschikbare voorraad Zypadhera in Nederland zo goed mogelijk in te zetten. Dat advies is nu aangepast. Het aangepaste advies is hier te bekijken (PDF) (https://nvza.nl/wp-content/uploads/LCG-alert-Zypadhera-16-08-2024-def.pdf).

Alternatieven

In het kort wordt aangeraden om geen nieuwe behandelingen met Zypadhera te starten, maar bij nieuwe patiënten te bekijken wat een mogelijk alternatief is. Patiënten die zijn ingesteld op 300 mg moeten daar zoveel mogelijk bij blijven. Patiënten die op 405 mg zitten kunnen zo mogelijk vaker een dosering van 300 mg gebruiken. Kijk bij het LCG voor frequenties.

Het Expertisecentrum Psychofarmacologie van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) heeft een omzettingsadvies opgezet voor wanneer er geen voorraad meer beschikbaar is. Ook dit kan worden gebruikt bij keuzes voor individuele patiënten.

 

Lees ook andere artikelen over antipsychotica (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/antipsychotica)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

zypadhera zypadhera