NZa komt met strengere informatieplicht niet-gecontracteerde aanbieders

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt binnenkort de regels voor informatieverstrekking verder aan. Per 1 september moeten zorgaanbieders ook hun cliënten actief en aantoonbaar informeren als ze geen contract hebben met hun zorgverzekeraar of als ze onverzekerde zorg aanbieden.

Het moet voor cliënten vooraf duidelijk zijn dat ze gebruik gaan maken van niet-gecontracteerde of onverzekerde zorg en dat dit gevolgen kan hebben voor hun vergoeding. Informeren mag mondeling, digitaal of schriftelijk, zolang aanbieders maar kunnen aantonen dat de informatie is verstrekt én tijdig de cliënt heeft bereikt. Dat staat in de nieuwe Regeling transparantie zorgaanbieders (https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_766940_22/) van de NZa.

Consument centraal

“De consument moet in staat zijn om een keuze te maken welke zorg hij wil ontvangen en van wie hij deze zorg wil ontvangen”, stelt de NZa. “Daarnaast moet de consument op de hoogte zijn van de kosten en vergoedingen van zorg. Het is aan de zorgaanbieder de consument te informeren over datgene dat voor de consument van belang is om deze weloverwogen keuze te maken. De behoefte van de consument staat hierin centraal. Dit laat onverlet dat de consument ook een eigen verantwoordelijkheid heeft. Zo mag van de consument worden verwacht dat hij weet (of kan opzoeken) bij welke zorgverzekeraar hij verzekerd is en welk soort verzekeringspolis hij heeft afgesloten. Het is vervolgens aan de consument dit mede te delen aan de zorgaanbieder, zodat de zorgaanbieder in voorkomende gevallen aan de verplichtingen in deze regeling kan voldoen. Naast de consument en de zorgaanbieder, heeft ook de zorgverzekeraar een informatieverplichting. Deze verplichting is uitgewerkt in de Regeling informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars aan consumenten.”

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

NZa NZa