Veel vrijgevestigde psychiaters krijgen geen contract van CZ

Tientallen vrijgevestigde psychiaters krijgen geen contract voor 2025 bij zorgverzekeraar CZ. Ze begrijpen er niets van gezien de wachtlijsten in de ggz. Maar CZ zegt dat het beleid is gericht op betere spreiding van het behandelaanbod door Nederland.

Dat schrijft vakblad Medisch Contact op 22 augustus (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/vrijgevestigde-psychiaters-verbolgen-over-weigering-contracten-door-zorgverzekeraar). CZ laat de vrijgevestigde psychiaters weten dat ze geen contract krijgen als ze niet meedoen aan de crisisdienst en niet voldoen aan de minimale omzet van 10.000 euro. Maar volgens de afdeling Vrijgevestigden van de NVvP kan niet iedereen zomaar meedoen aan de crisisdienst, zeker niet als er geen vacatures in de regio zijn.

Gezondheidskloof
De vrijgevestigden vrezen dat ze straks cliënten moeten terugverwijzen naar CZ om te bemiddelen naar een zorgverlener die wel een contract heeft. Dat wordt weer moeilijk door de lange wachtlijsten. Het contractvrij behandelen kan alleen als de cliënt een derde van de behandeling zelf betaald. Dat zal de gezondheidskloof vergroten, want alleen welgestelden kunnen de 2000 tot 3000 euro zelf betalen.

Crisisdiensten
Volgens CZ zegt de minimumeis van 10.000 euro iets over de behoefte aan aanbod in de regio. De zorgverzekeraar stelt dat de omzetnorm vervalt als psychiaters meedraaien in een crisisdienst. Dat hoeft niet in een dienst te zijn waar ze zelf gevestigd zijn. De nood bij een aantal crisisdienst – bijvoorbeeld in West-Midden Brabant, Zeeland en Midden-Limburg – is namelijk hoog. “Wij hebben in Nederland niet zozeer een tekort aan psychiaters, maar een verdelingsprobleem”, aldus CZ.

Het bestuur van de vrijgevestigde psychiaters gaat in september in gesprek met CZ.

 

Lees ook andere artikelen over vrijgevestigden (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/vrijvestigden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

CZ CZ