Sam en het niet-leuke geheim

Boekrecensie

”Het is zó duidelijk dat praten helpt.” Judith de Roos recenseert het kinderboek Sam en het niet-leuke geheim van zedenrechercheurs Pieter Melsen en Wouter Vaesssen.

In het boek Sam en het niet-leuke geheim nemen auteurs Pieter Melsen en Wouter Vaesssen de jonge lezer mee in wat het hebben van een geheim met je doet, maar ook hoe je er vanaf komt.

In vertrouwen

Melsen en Vaessen zijn in het dagelijks leven zedenrechercheur, gespecialiseerd in het verhoren van kinderen tussen vier en twaalf jaar oud. Ze zullen als geen ander weten hoe lastig het hebben van een geheim is. Uit een interview: ”Kinderen komen soms letterlijk gebukt binnen, om na afloop van het verhoor nog net niet huppelend de kamer te verlaten”. Het viel hen op dat zodra kinderen hen in vertrouwen hadden genomen, er bijna altijd een last van die jonge schouders viel. ”Het is zó duidelijk dat praten helpt.”

Heerlijk romantisch

Melsen en Vaessen gebruiken heldere taal. Ze maken, ondersteund door illustraties, duidelijk wat een geheim in het dagelijkse leven met je doet. We zien pogingen hoe Sam het geheim om zeep probeert te helpen door het op verschillende manier weg proberen te jagen, wat niet helpt. Gelukkig zien we ook wat uiteindelijk wel werkt. Het boek leest fijn en is reëel in de fases die een kind kan doorlopen bij het hebben van een geheim. De illustraties zijn heerlijk romantisch, met een boomhut, een lieve kat en dan ook nog wonend aan het strand én een park. Door het verhaal heen krijg je sympathie voor Sam, waardoor het hem van harte gegund is!

Een boek wat voor elk kind goed zou zijn om voorgelezen te krijgen; als een mooie levensles, zonder dat het zwaar wordt.

 

Pieter Melsen en Wouter Vaesssen  - Sam en het niet-leuke geheim
32 pagina’s, geïllustreerd
Uitgeverij Vesper Publishing
Prijs € 19,95
ISBN 9789083272054

 

Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Sam en het niet leuke geheim Sam en het niet leuke geheim