Wat is er nieuw? Tweewekelijks brengt GGZ Totaal je op de hoogte van relevante en interessante boeken door, voor of over de ggz.
(Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.)
Ik voel wat ik voel. Helende woorden voor moeilijke momenten (https://www.lannoo.be/nl/ik-voel-wat-ik-voel )
Gewoon JIP, Lisa den Teuling
Een steuntje voor meer zelfliefde en mildheid van Instagramdichter Gewoon JIP: In de chaos van alledag staan we zelden stil bij wat er in ons binnenste omgaat. We blijven maar doorgaan, naar de volgende afspraak, het volgende obstakel, het volgende vinkje op onze to-dolijst. We wenden ons graag af van wat moeilijk, verdrietig of ongemakkelijk voelt. Maar hoe vaker we onze gevoelens klein houden, hoe groter de terugslag wordt.
Het prachtig vormgegeven boek Ik voel wat ik voel reikt je de hand en toont je de weg naar zelfacceptatie. Het staat vol prachtige gedichten om te lezen en te herlezen, en tekeningen waar je stil van wordt.
Een boek dat je van kaft tot kaft kunt lezen of gewoon in het midden kunt openslaan. Een boek om te koesteren en cadeau te doen aan iedereen die je liefhebt.
Lees meer. (https://www.lannoo.be/nl/ik-voel-wat-ik-voel)
Piekeren en (suïcidale) schrikbeelden. Hoe trotseer ik mijn suïcidale gedachten? (https://www.boompsychologie.nl/100-17600_Piekeren-en-suicidale-schrikbeelden?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button-piekeren-schrikbeelden%20%7C%20button&utm_campaign=Persbericht%20Piekeren%20en%20schrikbeelden )
Ad Kerkhof, Bregje van Spijker
Prof.dr. Ad Kerkhof en dr. Bregje van Spijker deden jaren onderzoek naar piekeren en suïcidale gedachten en de beste behandeling hiervan. Mensen die aan zelfdoding denken worden vaak geplaagd door terugkerende gedachten en schrikbeelden. Niet zelden blijkt de belangrijkste reden voor een al dan niet dodelijke poging tot zelfdoding het ontsnappen aan deze onbedwingbare herhaling van verschrikkelijke gedachten en beelden te zijn. Deze nieuwe kennis over de rol van ontsnappen aan dwangmatige schrikbeelden in het suïcidale proces zorgt voor een nieuwe visie op suïcide en suïcidepreventie.
In het nieuwe Boom Hulpboek Piekeren en schrikbeelden. Hoe trotseer ik mijn suïcidale gedachten? beschrijven de auteurs adviezen en oefeningen om minder vaak en minder hevig en minder dwangmatig aan zelfdoding te denken. Het hulpboek kan ook gebruikt worden als handleiding bij een klinische of ambulante psychotherapeutische behandeling.
Lees meer. (https://www.boompsychologie.nl/100-17600_Piekeren-en-suicidale-schrikbeelden?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button-piekeren-schrikbeelden%20%7C%20button&utm_campaign=Persbericht%20Piekeren%20en%20schrikbeelden)
Focus is het nieuwe goud. Efficiënt werken en stressvrij leven in een wereld vol afleiding (https://www.lannoo.be/nl/focus-het-nieuwe-goud)
Elke Geraerts
Krijg weer controle over je brein. Hoe vaak ben jij vandaag al afgedwaald van wat je echt wilde doen? We leven in een wereld van continue connectiviteit, waar afleiding om iedere hoek schuilt. Onze eindeloze to-dolijsten en overvolle agenda zijn een genadeloze spiegel van hoe het er in ons hoofd aan toe gaat: we zitten voortdurend in overdrive en onze focus is compleet zoek. Geen wonder dat stress- en burn-outcijfers pieken als nooit tevoren.
Nochtans weten we meer dan ooit wat we nodig hebben om veerkrachtig en gezond te blijven. Alleen lijkt ons overprikkelde brein al die kennis niet meer te kunnen behappen, laat staan in de praktijk te kunnen brengen.
Tien jaar na haar bestseller Mentaal kapitaal komt Elke Geraerts met een boek geschreven voor een generatie zonder aandacht. Ze combineert krachtige inzichten met praktische tools die meteen inzetbaar zijn. Haar doel? Onze focus opnieuw aanscherpen. Niet alleen door ons efficiënter en met meer aandacht te laten werken, maar ook – en vooral – door ons gericht te leren ontfocussen.
Lees meer. (https://www.lannoo.be/nl/focus-het-nieuwe-goud)
Loskomen van emotioneel onvolwassen mensen (https://www.boom.nl/100-16721_Loskomen-van-emotioneel-onvolwassen-mensen?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button%20%7C%20button&utm_campaign=PB%20Loskomen%20van%20emotioneel%20onvolwassen%20mensen )
Lindsay Gibson
Emotionele onvolwassenheid komt voor in alle menselijke relaties, maar in de relatie tussen ouders en hun kinderen kan dit desastreuze gevolgen hebben. Als jij als kind geen emotionele erkenning en waardering van je ouders hebt gekregen, en er in je omgeving weinig aandacht, begrip en respect was voor jouw individuele gevoelens en emoties, dan kan dit ervoor zorgen dat je je als volwassene ongelukkig, emotioneel onstabiel en onzeker voelt.
In dit vervolg op Ongezien opgegroeid en Emotioneel onafhankelijk gaat de bekende Amerikaanse psycholoog Lindsay Gibson in op de vragen van haar cliënten en de dilemma’s waar zij tegenaan lopen. Ze laat (verborgen) hinderlagen in het contact met emotioneel onvolwassen mensen zien en vertelt hoe je die kunt omzeilen. Hoewel dit boek net zo warm en troostend is als haar eerdere boeken, leest het ook als een praktische handleiding die ervoor zorgt dat je niet opnieuw gegijzeld wordt door mensen die emotioneel onvolwassen zijn.
Lees meer. (https://www.boom.nl/100-16721_Loskomen-van-emotioneel-onvolwassen-mensen?utm_source=Webpower&utm_medium=email&utm_content=button%20%7C%20button&utm_campaign=PB%20Loskomen%20van%20emotioneel%20onvolwassen%20mensen)
Het onderste van de put. Een ervaringsverhaal over burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornis, brus zijn en het gevecht naar boven (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464890082 )
Sandra van Eck-Leurs
In Het onderste van de put - Een ervaringsverhaal over burn-out, depressie, persoonlijkheidsstoornis, brus zijn en het gevecht naar boven neemt Sandra van Eck-Leurs de lezer mee op een emotionele reis, waarin ze onverschrokken de diepten van haar eigen strijd verkent.
Ze moedigt lezers aan taboes te doorbreken en te praten over mentale gezondheid. Zo biedt haar boek niet alleen troost aan de degenen die worstelen met een burn-out of depressie, maar werpt het ook een verhelderend licht op het belang van openheid en ondersteuning in onze samenleving.
Sandra schrijft een indringend en ontroerend testament van zelfontdekking en nodigt haar lezers uit om mee te reizen in een verhaal over zelfreflectie, groei en de kracht van mensen.
Je hoort het tegenwoordig overal. Mensen krijgen een burn-out, een depressie of vallen op een andere manier om. Dat gaat jou nooit gebeuren. Je leven kent zeker pieken en dalen, maar je krabbelt altijd wel weer op. Totdat je onder in een put belandt die zo diep is dat je geen uitweg meer ziet. Iets in je trekt toch aan de bel en dan komt er hulp op je pad. Stap voor stap kom je weer boven. Herstel lijkt soms eeuwig te duren en makkelijk en leuk is het niet. Dit verhaal vertelt op een openhartige manier over de mentale worstelingen die je in een dergelijk proces tegen kunt komen.
Lees meer. (https://www.boekscout.nl/shop2/boek/9789464890082)
De spreekkamer is lek. Hoe datahonger de ggz overneemt (https://www.botuitgevers.nl/product/tom-grosfeld-de-spreekkamer-is-lek/ )
Tom Grosfeld
Begin september verschijnt De spreekkamer is lek van journalist Tom Grosfeld.
Wanneer je naar een therapeut of psychiater gaat, verwacht je dat jouw gevoelige informatie in de spreekkamer blijft. Voor veel patiënten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is die privacy zelfs van cruciaal belang.
Deze vertrouwelijkheid staat door toenemende datahonger onder druk. De overheid probeert al decennialang de data van ggz-patiënten te verzamelen en zo de spreekkamer te betreden. Het geloof lijkt te zijn ontstaan dat ze de sector zonder die gegevens niet kunnen beheersen. En met de nieuwste dataverzameling zijn de persoonlijke medische gegevens van 800.000 ggz-patiënten bij de overheid beland.
Het gemak waarmee het medisch beroepsgeheim van behandelaren en de privacy van patiënten binnen de ggz wordt geschonden, moet ons zorgen baren. Het doel is om de zorg te verbeteren, maar kan dat wel met deze data, en wat is de prijs die we ervoor betalen?
Journalist Tom Grosfeld (o.a. Vrij Nederland en Trouw) duikt in de wereld van de ggz, en doet een oproep om privacy en vertrouwelijkheid te beschermen. Dat is niet alleen belangrijk voor ggz-patiënten, maar voor ons allemaal.
Lees meer. (https://www.botuitgevers.nl/product/tom-grosfeld-de-spreekkamer-is-lek/)
BREINDROP. Een reisverhaal over mentaal vastlopen, hulp en herstel (https://www.breindrop.nl/ )
Steven Goudsbloem, Ruby Beltman
REINDROP geeft een realistisch beeld van de tocht die je maakt als je mentaal vastloopt, hulp zoekt en werkt aan je herstel. Voor wie zelf is vastgelopen, mensen uit hun omgeving en professionals.
Dit boek gaat over mentaal vastlopen, hulp en herstel en de mensen die bij zo’n traject betrokken zijn. Door allerlei oorzaken kun je geestelijk uit balans raken, en psychische problemen zijn er in vele soorten en maten. Toch heeft elk traject zo zijn vaste etappes en zijn de hulp en het herstelwerk in grote lijnen gelijk. Steven Goudsbloem en Ruby Beltman geven je een kijkje in het hele traject. Je ontdekt wat elke etappe zoal betekent voor mensen die zelf kampen met hun geestelijke gezondheid, voor de hulp uit hun eigen kring en voor de hulp van een psycholoog en andere professionals. Dit is een reisverhaal in heldere taal, met sprekende voorbeelden. Voor Steven komen die uit zijn psychologische praktijk, en Ruby put uit haar eigen traject. Samen geven ze een nuchter, praktisch en realistisch beeld van de tocht die je maakt als je mentaal vastloopt en er weer bovenop komt.
Lees meer. (https://www.breindrop.nl/)
Lees hier eerdere afleveringen van de bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)
-----------------------------------------------------------------------------------------
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.
Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).