Gezamenlijke Werkwijzer Gegevensuitwisseling voor psychologen en bedrijfsartsen

Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) heeft samen met de beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) een werkwijzer uitgegeven voor het delen van data. Bedrijfsartsen merken op dat psychologen vaak terughoudend zijn om informatie over een cliënt te verstrekken, terwijl dat verzuimbegeleiding en herstel juist kan bevorderen. Het doel van een gezamenlijke praktische werkwijzer is om over en weer duidelijkheid te scheppen.

Dat meldt het NIP op haar website (https://psynip.nl/nieuws/werkwijzer-gegevensuitwisseling-tussen-psycholoog-en-bedrijfsarts-gepubliceerd/). Psychologen en bedrijfsartsen zijn in de praktijk niet altijd goed op de hoogte van elkaars rollen en richtlijnen. Zo kent niet iedere bedrijfsarts de Beroepscode voor Psychologen (https://psynip.nl/beroepskwaliteit/beroepscode/) van het NIP en zijn niet alle psychologen even bekend met de rol van de bedrijfsarts binnen de arbo- en bedrijfsgezondheidszorg en de Wet Poortwachter. Als psychologen een verzoek krijgen om informatie, vragen zij zich vaak af wat hun eigen rol in deze context is en ook of het op grond van hun beroepscode ethisch en verantwoord is om informatie aan de bedrijfsarts te verstrekken en zo ja, welke informatie.

Geheimhouding

Beide partijen moeten zich aan hun geheimhoudingsplicht te houden, maar tegelijkertijd is het in het belang van de cliënt dat er informatie wordt uitgewisseld over de begeleiding en behandeling, herstel en re-integratie van de betreffende persoon – uiteraard binnen de eisen van geldende wet- en regelgeving. In de werkwijzer staat onder andere wet- en regelgeving beschreven, knelpunten die beide partijen ervaren en welke randvoorwaarden er nodig zijn voor gegevensuitwisseling op een verantwoorde manier.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

gegevensuitwisseling gegevensuitwisseling