Kick-off Stoptober voor een rookvrije ggz

Ieder jaar werken zorgprofessionals mee om de landelijke campagne Stoptober tot een succes te maken. Het initiatief bestaat nu 10 jaar. In het jubileumjaar zetten zij zich in om het doel uit het Preventieakkoord te bereiken: een rookvrije ggz in 2025. De kick-off is op 3 september.

Roken is een verslaving en stoppen met roken geeft enorm veel gezondheidswinst, schrijft de Nederlandse ggz op haar website (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/stoptober-28-dagen-een-rookvrije-zorginstelling). Maar stoppen met roken is niet makkelijk. Een zetje in die richting kunnen mensen die roken goed gebruiken. Rond september is er veel media-aandacht voor Stoptober. Daar kunnen zorgverleners mooi op inhaken om op een laagdrempelige manier stoppen met roken onder de aandacht brengen. Het is bovendien bewezen dat een stopadvies van een zorgverlener veel vaker leidt tot een stoppoging. Dus doet de Nederlandse ggz een oproep: Daag je cliënten én collega’s uit om hun roken op pauze te zetten en het gewoon eens 28 dagen te proberen.

Start op tijd met stoppen

Start op tijd met de voorbereiding, is het devies. Daarom is de kick-off al begin september. Mensen die gaan stoppen kunnen gebruik maken van een gratis handleiding (https://www.trimbos.nl/aanbod/webwinkel/pm0705-handleiding-stoptober-in-de-zorg/) van het Trimbos instituut. Die heeft ook de website Stoppen met roken voor zorgverleners (https://www.trimbos.nl/kennis/stoptober/) gelanceerd met onder andere een toolkit met promotiematerialen. Het bekijken van het Stoptober-webinar voor zorgmedewerkers (https://vimeo.com/721147762) is ook de moeite waard.

Ggz-medewerkers die meedoen, kunnen zich aanmelden op de website van Stoptober (https://stoptober.nl/) of de community rookvrije ggz (https://ggz.mett.nl/Beheer/Registraties/2361656.aspx?t=Aanmelden-voor-themagroep-Rookvrije-ggz).  

 

Lees ook andere artikelen over (stoppen met) roken (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/roken)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

roken roken

Reacties
Reactie: (Jose)
10-9-2024, 09:14
Ik vind het prima dat mensen willen stoppen met roken en dat je dat wilt stimuleren. Maar het blijft een persoonlijke keuze. Een rookvrije GGZ moet dan ook niet als doel gesteld worden, omdat mensen afhankelijk van GGZ daar wel moeten zijn of verblijven, soms voor langere tijd, zoals bij opnamen. De vrijheid te kunnen blijven roken moet blijven bestaan. Een groot deel van de GGZ clienten rookt. Het is een aantasting van hun persoonlijke vrijheid wanneer daar geen ruimte voor wordt gemaakt. Een cheer en aanmoediging voor iedereen die mee wil doen aan stoptober, maar bedenk dat veel clienten in ieder geval met een reden roken, het gaat meestal niet om de verslaving, maar om de pijn die er achter zit( Gabor Mate). Dit geldt ook voor hulpverleners. Sta daar eens bij stil! groet Jose