Leidraad contractering mentale gezondheidsnetwerken beschikbaar

Sinds deze zomer is er een leidraad beschikbaar die startende Mentale gezondheidsnetwerken helpt bij afspraken maken over de financiering door zorgverzekeraars en gemeenten. Hoe gaat dat in de praktijk en wat zijn de kaders en randvoorwaarden? Dat is te vinden in de Leidraad Contractering Mentale Gezondheidsnetwerken (https://www.mentalegezondheidsnetwerken.nl/app/uploads/2024/07/20240718-MGN_LEIDRAAD.pdf).

Om de functies van een netwerk te financieren maken de Mentale gezondheidsnetwerken afspraken met de financiers: zorgverzekeraars en gemeenten. Hoe dat werkt en wat de landelijke kaders zijn, staat in de Leidraad contractering Mentale gezondheidsnetwerken. Voor de activiteiten die uit de Zorgverzekeringswet worden betaald, is de bekostiging geregeld. De bekostiging vanuit het sociaal domein verschilt per gemeente en wordt lokaal georganiseerd. Naast de financiering komen ook andere thema’s in de leidraad aan bod die van belang zijn bij het inrichten van een mentaal gezondheidsnetwerk, zoals het formuleren van de ambitie, de rolverdeling tussen partijen, monitoren, evalueren en het proces van samenwerken. Alles is zo geformuleerd dat zorgaanbieders en financiers al in 2024 aan de slag kunnen.

Webinar

De leidraad is opgesteld door het programma Mentale gezondheidsnetwerken, waarin de Nederlandse ggz, InEen, Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Zorgverzekeraars Nederland en Sociaal Werk Nederland samenwerken. De leidraad moet er toe bijdragen dat in 2025 elke regio een Mentaal gezondheidsnetwerk heeft. Vanaf september organiseert het programma een reeks praktijkgerichte webinars die de verschillende aspecten van de ontwikkeling van een Mentale gezondheidsnetwerk belichten. Het eerste webinar in de reeks Een Mentale gezondheidsnetwerk: hoe organiseer je het? is op donderdag 26 september van 16.00 tot 17.15 uur.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

leidraadmentalegezondheidsnetwerken leidraadmentalegezondheidsnetwerken