Walk into the light voor suïcidepreventie

Van 9 tot 15 september 2024 is de Wereld Suïcide Preventie Week. Dan worden door heel Nederland wandelingen georganiseerd om gelijktijdig en samen naar het licht te wandelen. Zo wordt het gevoel van saamhorigheid versterkt.

Op de website walkintothelight.nl (https://walkintothelight.nl/) staan alle data en locaties vermeld. Mensen lopen letterlijk naar het licht, dus de start is ’s morgens heel vroeg. Deelname en aansluitend een ontbijt is gratis. Walk into the Light is een wandeling naar het licht toe. Een wandeling om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te vragen voor en geven aan naasten en nabestaanden van personen met suïcidaliteit, en om aandacht te vragen voor en geven aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten.

Verbonden
‘Je verbonden voelen met anderen is een belangrijk aspect in het tegengaan van suïcidale gedachten’, aldus de organisatie. ‘Maar het is erg moeilijk om verbonden te blijven als je niet kunt, wilt of mag praten over je gedachten aan de dood. Dit geldt ook als je te maken hebt met iemand in je directe omgeving die met suïcidale gedachten te maken heeft. Het verminderen van het aantal suïcides of pogingen daartoe, kunnen we alleen tot stand brengen als we in staat zijn om ons aan elkaar te verbinden. Aan elkaar verbonden zijn betekent aandacht voor elkaar hebben, oprechte aandacht, zonder oordeel. Gewoon er voor elkaar zijn. Walk into the Light is bedoeld om die verbondenheid te tonen, om die aandacht te geven en verbinding te creëren.’

Walk into the Light is een initiatief van Stichting Suicide Preventie Centrum (https://www.suicidepreventiecentrum.nl/), dat in 2021 voor het eerst werd georganiseerd. Wat begon als een eenmalige actie, is nu een jaarlijks evenement geworden met een groeiend aantal deelnemende organisaties uit het hele land. Het aantal wandelaars neemt ook elk jaar toe: van vijftig in 2021, tot tweehonderd in 2022, meer dan vijfhonderd vorig jaar, en dit jaar hoopt de organisatie op minstens duizend deelnemers.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

walkintothelight walkintothelight