Euthanasie op jonge leeftijd na psychisch lijden is vooral bij vrouwen

Onder jonge mensen zijn het vooral vrouwen die euthanasie laten verlenen na ernstig psychisch lijden. Zo blijkt uit onderzoek in de afgelopen vier jaar, dat staatssecretaris Vincent Karremans van VWS naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. 

In de periode van 2020 tot en met 2023 is er respectievelijk 88, 115, 115 en 138 keer melding gedaan van euthanasie vanwege ernstig psychisch lijden bij de Regionale Toetsingscommissies. In 11 procent van de gevallen betrof het iemand jonger dan 30 jaar. Dat waren dus 52 specifieke meldingen. Daarvan waren er 43 vrouw. Vijf meldingen betroffen tieners: drie waren 18 jaar, een was 17 en een was 16.

Artsen
In de onderzochte periode waren 29 uitvoerend artsen betrokken bij euthanasiezaken bij jonge mensen wegens psychisch lijden, schrijft vakblad Medisch Contact op 3 september (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/vooral-vrouwen-onder-jonge-euthanasiecasussen-rond-psychisch-lijden-). Zowel psychiaters als andere artsen. Het gaat om zes psychiaters die meerdere keren euthanasie uitvoerden, variërend tot twaalf keer. En 23 psychiaters hebben eenmaal euthanasie verleend. Daarnaast waren er 43 SCEN-artsen betrokken, ook zowel psychiaters als andere artsen, en 32 onafhankelijke psychiaters. Van de 43 SCEN-artsen is één SCEN-arts (een psychiater) bij drie meldingen geraadpleegd, en acht SCEN-artsen zijn bij twee meldingen geraadpleegd. De overige 34 SCEN-artsen zijn telkens eenmaal geraadpleegd. Uit het onderzoek blijkt dat in de gehele periode dertien euthanasiemeldingen die betrekking hadden op patiënten met psychische stoornis zijn beoordeeld als onzorgvuldig.

Euthanasiewet
Staatssecretaris Karremans vindt dat psychiaters die ingaan op verzoeken de euthanasiewet niet oprekken. Daarbij verwijst hij naar twee uitspraken van de Hoge Raad die de ruimte voor euthanasie bij psychisch lijden verduidelijken. Patiënten met psychische aandoeningen zijn niet gebaat bij een taboe, stelt Karremans. Hij steunt de oproep van de NVvP om met elkaar in gesprek te gaan.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psychisch lijden psychisch lijden