Vernieuwde richtlijn Angst- en dwangstoornissen nu beschikbaar

Op 4 september heeft de NVvP een nieuwe herziene versie van de multidisciplinaire richtlijn Angst- en dwangstoornissen gepubliceerd. De belangrijkste zaken die aan de orde komen zijn cognitieve gedragstherapie en de inzet van antidepressiva en de aanbevelingen rondom medicatie zijn gewijzigd. Verder is er aandacht voor innovatieve behandelingen als neuromodulatie en emdr.

In de nieuwe richtlijn worden nog steeds vooral cognitieve gedragstherapie (cgt) en medicatie toegepast bij behandeling, zo schrijft vakblad Medisch Contact (https://www.medischcontact.nl/actueel/laatste-nieuws/nieuwsartikel/erken-angst-en-dwangstoornissen-als-een-langdurig-probleem), maar de focus is verschoven. Tot nu toe was het advies om als eerste behandelstap met de patiënt een keuze te maken uit danwel cgt danwel medicatie, met voorkeur voor cgt. De vernieuwde richtlijn adviseert alleen cgt als eerste behandelstap. Pas als dat niet voldoende werkt, wordt medicatie aangeraden. Dit is omdat cgt op de langere termijn een betere prognose heeft dan medicatie.  

Afbouw medicatie
Ook wordt in de vernieuwde richtlijn anders aangekeken tegen herstel en afbouw van medicatie. Vroeger was het advies om een jaar na herstel afbouw van medicatie te overwegen. Nu wordt eveneens een langdurige onderhoudsbehandeling als optie genoemd. Dat komt doordat uit onderzoek blijkt dat één op de drie patiënten een terugval krijgt na afbouwen van medicatie.  

Levensloop
Nieuw is ook dat in de richtlijn nu het levensloopperspectief wordt gebruikt, schrijft het Trimbos Instituut in een nieuwsbericht (https://www.trimbos.nl/actueel/richtlijn-angst-en-dwangstoornissen-herzien/). Er staan nu specifieke adviezen in de richtlijn voor het behandelen van kinderen, jeugdigen en ouderen met angst- en dwangstoornissen.

Het initiatief voor deze richtlijn komt van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP). De richtlijn is herzien in samenwerking met psychiaters (NVvP), psychotherapeuten (NVP), psychologen (NIP en LVVP), huisartsen (LHV), verpleegkundigen (V&VN) en patiënten. Financiering is afkomstig van de Stichting Kwaliteitsgelden Medisch Specialisten (SKMS).

 Je kunt de nieuwe richtlijn hier bekijken (https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/angst-_en_dwangstoornissen/startpagina_-_angst-_en_dwangstoornissen_2023.html).

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

angst angst