Lancering mijnkindwildood.nl

Wereld Suïcide Preventie Week 2024

Op dinsdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Deze hele week staan organisaties stil bij het belang van suïcidepreventie. GGZ Totaal geeft hier aandacht aan in het dagelijks nieuws.

Op 5 september is mijnkindwildood.nl (https://mijnkindwildood.nl/) gelanceerd. Dat is een website voor ouders van kinderen die worstelen met suïcidale gedachten. Zij kunnen op deze website informatie vinden over de impact van zorg(en) rond een kind met suïcidale gedachten op gezin, relatie, familie, werk, financiën, zelfzorg, toekomstperspectief. De focus ligt daarbij op het perspectief van ouders, omdat de makers te vaak horen dat ouders goede hulp en ondersteuning voor henzelf missen of hebben gemist.

Missie

Het idee kwam van Jess van de Griend, moeder van twee kinderen, van wie de oudste in 2020/21 kampte met een ernstige depressie en suïcidaliteit. Door de intensiteit van de zorg en alle gevolgen van dien dreigde het gezin in een isolement te raken. Jess van de Griend: “Vanuit een grote behoefte aan verbinding en begrip zocht ik via allerlei wegen naar lotgenoten en ervaringsdeskundige ouders. Maar mijn vraag aan huisarts, POH, buurtteam, Jeugdzorg, ggz, gemeente, school, mantelzorg- en belangenorganisaties bleef onbeantwoord. Toen en daar besloot ik: als wij hier goed uitkomen, ga ik mij hardmaken dat er iets verandert. Met mij moeten er vele andere ouders zijn die hier tegenaanlopen, maar door de impact, omstandigheden en het taboe onzichtbaar zijn. Dit kan en moet anders.” Het werd haar missie.

Ervaringsdeskundigen

Mijnkindwildood.nl is een initiatief dóór ouders vóór ouders. Met een subsidie van ZonMw is een start gemaakt met de bouw van de website. Het initiatief wordt ondersteund door 113 en er is samenwerking met Stichting Aurora en het Suïcide Preventie Centrum. De redactie van mijnkindwildood.nl bestaat uit vier ervaringsdeskundige ouders. Een daarvan is Janneke van Bockel, ouderschapsdeskundige en eigenaar van MetaMama. “Het onderwerp ligt me na aan het hart ligt en ik ben apetrots ben op wat we gemaakt hebben voor ouders”, zegt ze. “Het is een website boordevol informatie, ervaringskennis, wegwijzers en bovenal een hart onder de riem voor ouders. Fijn om daar - radicaal oudervriendelijke - teksten voor te hebben kunnen schrijven. Een intensieve maar vooral ook prachtige opdracht waarbij ouderschapskennis, ervaringskennis en schrijfplezier samenkwamen.”

 

Lees ook andere artikelen over suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

mijnkindwildood mijnkindwildood