Vier op tien mensen kampt met angst- of depressieve gevoelens

Iets meer dan vier op de tien Nederlanders kampte vorig jaar met angst- of depressiegevoelens. Uit onderzoek van het centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Trimbos-instituut blijkt dat het in 2023 om 42 procent ging. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona.

CBS en Trimbos vroegen deelnemers aan het onderzoek of ze in de afgelopen vier weken angst- of depressieve gevoelens hebben gehad. Dat kwam bij vrouwen (48 procent) meer voor dan bij mannen (37 procent), schrijft het CBS (https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2024/37/4-op-de-10-nederlanders-hebben-angst-of-depressiegevoelens). En 18- tot 25-jarigen hebben ze het vaakst. Het totaal aantal mensen met angst- of depressiegevoelens nam de laatste jaren (vanaf 2014) geleidelijk toe. Het was hoogst in de coronajaren 2021. Toen was het aandeel 44 procent. Dat daalde niet in 2022.

Verschil vrouw-man

Onder mensen van 65 jaar of ouder is het voorkomen van angst- of depressiegevoelens bijna niet veranderd. Onder de andere leeftijdsgroepen nam dit aandeel ten opzichte van 2014 toe, vooral onder 18- tot 40-jarigen. In de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar spelen gevoelens van angst of depressie het meest: 53 procent van hen had deze gevoelens. Onder vrouwen van 18 tot 25 jaar had 66 procent angst- of depressiegevoelens. Dat is meer dan anderhalf keer zo veel als onder mannen (40 procent) van die leeftijd. Onder 12- tot 18-jarigen had 27 procent van de jongens en 46 procent van de meiden angst- of depressiegevoelens. In de oudere leeftijdsgroepen komen angst- of depressiegevoelens ook meer voor bij vrouwen dan bij mannen, maar dan zijn de verschillen zijn minder groot.

 

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalDENKERkleur GGZtotaalDENKERkleur