Mensen met psychose zijn vaker slachtoffer van geweld of criminaliteit

Eerder slachtoffer dan dader? Mensen met psychotische stoornis worden meer dan gemiddeld slachtoffer van misdaad en geweld. Ze lopen vier tot zes keer meer risico op fysiek geweld of bedreiging.

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Bertine de Vries aan de faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verdedigt haar proefschrift op 19 september (https://www.rug.nl/news/2024/09/people-with-psychosis-often-victims-of-violence). In haar onderzoek testte De Vries ook de interventie BEATVIC. Daarbij wordt een psychomotorische kickboks-training ingezet om de weerbaarheid van mensen met een psychose te vergroten. 

Stereotype
Het onderzoek van Bertine de Vries is opvallend, omdat het stereotype beeld dat mensen met een psychische aandoening eerder dader zijn dan slachtoffer wordt weerlegd. De onderzoekster laat zien dat de kwetsbaarheid van deze groep samenhangt met hun psychotische symptomen. Hallucinaties en wanen kunnen hen belemmeren in het inschatten van gevaar, waardoor zij een makkelijke prooi worden voor geweldplegers. Daarnaast spelen factoren als armoede en dakloosheid een rol. Mensen met psychotische symptomen wonen vaak in onveilige buurten en hebben een minder sterk sociaal netwerk.

De BEATVIC-methode lijkt veelbelovend, maar uit de resultaten blijkt dat er geen vermindering van slachtofferschap was ten opzichte van de controlegroep. Haar onderzoek benadrukt de noodzaak van preventieve maatregelen en effectieve ondersteuning voor mensen met psychotische stoornissen.

 

Lees ook andere artikelen over psychose (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/psychose)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

psychose psychose