Suïcidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd

Wereld Suïcide Preventie Week 2024

Op dinsdag 10 september is het World Suicide Prevention Day. Deze hele week staan organisaties stil bij het belang van suïcidepreventie. GGZ Totaal geeft hier aandacht aan in het dagelijks nieuws.

Eind dit jaar start het project Suïcidaliteit onder middelbare mannen en sociaal kwetsbare jeugd: Meer kennis en betere interventies. Het project heeft subsidie ontvangen vanuit het ZonMw-programma Suïcidepreventie.

Dat meldt ZonMw op haar website (https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/project-over-suicidaliteit-onder-middelbare-mannen-en-sociaal-kwetsbare-jeugd-van-start). In het project staan drie zaken centraal: 1. inzicht in beschermende factoren, herstelfactoren en risicofactoren, 2. identificatie van bevorderende en belemmerende factoren voor de implementatie van interventies en 3. ontwikkeling van implementatiekaders voor suïcidepreventie.

Mannen
Het project richt zich op twee risicogroepen: mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren. Tijdens onderzoeken naar zelfdoding en suïcidaliteit bij mannen wordt voornamelijk gekeken naar risicofactoren en is er beperkte informatie over de beschermende of veerkrachtige factoren en de theoretisch inzichten over suïcidaliteit bij mannen van middelbare leeftijd. De focus van het project ligt daarom op het verkrijgen van meer theoretisch begrip van suïcidaliteit bij mannen en meer kennis van beschermende factoren bij de gedachten aan, of pogingen tot zelfdoding in deze risicogroep - naast verdere verkenning van de risico’s.

Jongeren
Het aantal zelfdodingen en de gedachten aan zelfdoding onder Nederlandse jongeren nam de afgelopen jaren toe. Maatschappelijke uitdagingen zoals discriminatie, armoede of tegenslagen in hun directe sociale omgeving zoals psychische problemen of verslaving van hun ouders en jongeren die behoren tot een etnische, seksuele of gender minderheidsgroep kunnen leiden tot sociale kwetsbaarheid bij jongeren. Het project richt zich op 4 groepen jongeren die een verhoogd risico op suïcide lopen: 1. jongeren met een migratie- of vluchtelingenachtergrond, 2. lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren, 3. jongeren in pleegzorg en 4. jongeren met ouders met een psychische aandoening. 

Consortium
Binnen een consortium zijn er meer dan veertig deelnemers van universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstituten, professionals en ervaringsdeskundigen samengebracht. Die hebben expertise op het gebied van suïcide, sociaal werk, ervaringsdeskundigheid, geestelijke gezondheid en eerstelijnszorg en zij streven allen naar de juiste strategieën voor het verbeteren en implementeren van suïcidepreventie.

 

Lees ook andere artikelen over suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

suicide suicide