‘Zzp-wetgeving heeft gevolgen voor continuïteit ggz’

Ggz-instellingen zullen gedwongen zijn afdelingen sluiten als de overheid de regels voor zzp’ers gaat handhaven. Patiënten met complexe problemen zullen de dupe worden. Dat stelt de Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2024/ggz-branche-waarschuwt-voor-gevolgen-zzp-wetgeving-op-continu%C3%AFteit-van-ggz).

De vereniging heeft Tweede Kamerleden een brief (https://cms.denederlandseggz.nl/assets/common/Kamerbrieven/240905-Inbreng-commissiedebat-zzp.pdf) geschreven met daarin haar zorgen over de impact van het opheffen van het zogenaamde ‘handhavingsmoratorium’ voor de wet DBA in januari 2025. Die moet schijnzelfstandigheid bestrijden. De wet daarover geldt al sinds 2016, maar tot nu toe werd alleen opgetreden bij duidelijk misbruik. De Belastingdienst heeft aangekondigd vanaf 1 januari volledig te gaan handhaven. Ggz-instellingen zullen nog niet meteen een boete krijgen, zolang werkgevers kunnen aantonen dat ze stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid.

Geen vaste dienst

Ongeveer dertienduizend mensen werken als zelfstandige in de ggz, aldus de Nederlandse ggz. Dit zijn onder meer psychiaters, gespecialiseerde psychologen en hoofdbehandelaren. De koepel zegt dat het voor klinieken heel moeilijk is medewerkers in vaste dienst te krijgen. Minder dan 10 procent van de zzp’ers zou daartoe bereid zijn. Als zzp’ers niet in loondienst komen, gaan ze volgens de brancheorganisatie aan de slag via een duurdere constructie, bijvoorbeeld via een detacheerder, of verlaten ze de sector.

 

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

 

Lees ook andere artikelen over zzp’ers in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zzp)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalMENSEN2 GGZtotaalMENSEN2