Zorgstandaard Leefstijl in de ggz gelanceerd

Leefstijl is heel belangrijk voor mentale gezondheid. Het helpt niet alleen bij het voorkomen van psychische klachten, maar speelt ook een belangrijke rol bij herstel. Daarom is op 16 september de zorgstandaard Leefstijl in de ggz gelanceerd. Dat gebeurde in het Museum van de Geest in Haarlem, tijdens het Festival van de Leefstijl van de Nederlandse ggz.

Dez nieuwe zorgstandaard is ontwikkeld samen met mensen in behandeling, hun naasten en ggz-professionals. Ook leefstijlexperts Jeroen Deenik van GGz Centraal en Wiepke Cahn van UMC Utrecht  werkten mee. De zorgstandaard maakt het makkelijker om leefstijlgesprekken te voeren. Er staan tips in bij advies over voeding en beweging of doorverwijzingen naar experts als diëtisten of een slaapcoaches.

Somatische screening 

Hiermee zet de ggz-sector een grote stap vooruit: vanaf 2025 is het stimuleren van een gezonde leefstijl een vast onderdeel van iedere behandeling, zoals afgesproken in IZA. Mentale en lichamelijke gezondheid gaan vaak hand in hand. Daarom is tijdens het Festival van de Leefstijl ook de zorgstandaard Somatische screening uitgebracht. In deze zorgstandaard staan tips over het goed in kaart brengen van de lichamelijke gezondheid. Binnenkort zijn zowel de zorgstandaard Leefstijl in de ggz als de zorgstandaard Somatische screening voor iedereen beschikbaar.

Gezond Leven 

Tijdens het Festival van de Leefstijl (https://www.denederlandseggz.nl/agenda/festival-van-de-leefstijl)Festival van de Leefstijl ontmoetten verpleegkundigen, leefstijlcoaches, psychiaters, onderzoekers, diëtisten, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen elkaar. Dankzij hun inspanningen speelt leefstijl al een rol in de ggz, de verslavingszorg en landelijke akkoorden zoals het IZA en het Gezond en Actief Leven Akkoord. Het thema van het vierde Festival van de Leefstijl dit jaar was Gezond Leven van 0 tot 100 jaar. Dit thema kwam terug in de verschillende workshops over voeding, sport en bewegen en leefstijl als onderdeel van preventie en behandeling.

Foto: de Nederlandse ggz

 

Lees ook andere artikelen over leefstijl (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/leefstijl)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Lancering zorgstandaard Lancering zorgstandaard