Museum van de Geest in zwaar weer, crowdfunding van start

Het Museum van de Geest in Haarlem verkeert in financieel zwaar weer. Als er op korte termijn geen financiering wordt gevonden, zal het mogelijk de deuren moeten sluiten. Het museum is daarom een crowdfunding gestart.

Het museum doet een dringende oproep aan overheid en bedrijfsleven. Zonder structurele subsidies en sponsoring kunnen de salarissen van de werknemers niet meer worden betaald, zegt het Museum van de Geest. Maar elke euro telt. Dus is het ook een publiekscampagne (https://museumvandegeest.nl/nieuws/houdhetmuseumopen/) gestart op haar website.

Geheugen
Het Museum voor de Geest is hét nationale museum voor mentale gezondheid en maakt dat via kunst en cultuur bespreekbaar. Het museum beheert ook het geheugen van de gezondheidszorg, een collectie die samen met het unieke gebouw het verhaal vertelt van 700 jaar zorggeschiedenis in Nederland. Ook ontwikkelt het museum het genre outsiderkunst in het streven naar een inclusieve kunstwereld.

Outsider art
Het Museum van de Geest werd geopend in 2005. Bijna twintig jaar wist het museum zonder grote subsidies het hoofd boven water te houden, maar dat werd – mede door corona – steeds moeilijker. In 2016 opende het Museum van de Geest een outsider art museum in H’Art Amsterdam. Daar is nog steeds de tentoonstelling over ggz voor en in de Tweede Wereldoorlog (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4482156/nieuws/maak_van_expositie_psychiatrie_in_tweede_wereldoorlog_geen_dooddoener.html?page=1) zien. Het museum in Haarlem ontvangt jaarlijks gemiddeld 40.000 bezoekers, waaronder zo’n 10.000 scholieren. In Amsterdam bezochten vorig jaar 85.000 mensen het museum. In 2022 werd het museum nog verkozen tot ‘Beste Museum van Europa’. Onlangs is het museum nog genomineerd voor de Museum Kids Award als een van de meest innovatieve kinderprogramma’s van Nederland.

 

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

MuseumvandeGeest MuseumvandeGeest