Agema trekt wetsvoorstel beperking vrije artsenkeuze in

Het kabinet heeft het wetsvoorstel ‘bevorderen contractering’, oftewel artikel 13 uit de Zvw, ingetrokken. Dit artikel zou het hinderpaalcriterium verder optrekken en zo de vrije artsenkeuze beperken. “De wetswijziging zou ongecontracteerde zorg voor sommigen onbetaalbaar maken”, zegt minister van VWS Fleur Agema.

Dit liet de minister op 17 september weten in een interview aan Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/interview-agema-trots-op-verdwijnen-korting-ouderenzorg-en-behoud-van-artikel-13/). Ook de Raad van State was kritisch op het wetsvoorstel. De raad betwijfelde op het tot meer contractering zou leiden. Het is een tegenvaller voor de zorgverzekeraars. Die hoopten meer grip te krijgen op ongecontracteerde zorg. Zorgverzekeraars Nederland zegt in reactie te blijven streven naar toegankelijke en betaalbare zorg.

Reële vergoeding

“Dit is belangrijk en goed nieuws voor cliënten en professionals in de ggz”, reageert NIP directeur Monique Rook (https://psynip.nl/nieuws/nip-voert-succesvolle-lobby-voor-handhaving-vrije-artsenkeuze/). ”Op deze manier blijft de vrije artsenkeuze gehandhaafd en blijft een reële vergoeding voor niet gecontracteerde zorg mogelijk. Het NIP heeft hier, samen met de NVP, NVvP, P3NL en MIND hard voor gestreden.” Ook directeur-bestuurder Dienke Bos van MIND reageert enthousiast, zegt zij tegen Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/fantastisch-dat-agema-artikel-13-overeind-houdt-twijfel-over-doelmatigheid/). Voor Ruth Peetoom Ruth Peetoom van de Nederlandse ggz had het geen prioriteit: “Het was een middel om goed te kijken naar de doelmatigheid van de zorg. Maar met de huidige wachtlijsten is het alle hens aan dek.”

 

Lees ook andere artikelen over vrije artsenkeuze (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/vrije artsenkeuze)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalGELD GGZtotaalGELD