Kleine ggz-aanbieders klagen over moeizame contractering zorgverzekeraars

Veel kleinschalige ggz-praktijken, zelfstandige psychologen en psychiaters krijgen maar moeizaam contracten met zorgverzekeraars. Die stellen onredelijke eisen, bijvoorbeeld over minimumomzet. Overleg is lastig, want alles wordt online afgehandeld.

Dat zeggen kleine instellingen op 19 september in dagblad Trouw (https://www.trouw.nl/zorg/psychiater-wil-ggz-wachtlijsten-korter-maken-maar-zorgverzekeraars-werken-niet-mee~b128195b/). Een van die instellingen is Centrum Veerkracht in Rotterdam. Dat is nog maar net open. Maar in de eerste helft van 2024 moest het al informatie voor 2025 aanleveren bij de zorgverzekeraars. Al eerder waarschuwde de Consumentenbond dat zorgverzekeraars ondanks de ellenlange wachtlijsten te weinig ggz-zorg inkopen.

Missie

Dat moeizame contracteren is lastig, want zorgverzekeraars betalen slecht voor ggz-zorg bij instellingen zonder een zorgcontract. Dat kan soms maar 60 procent zijn van de door de NZa vastgestelde kostprijs van een behandeling. Daardoor moeten patiënten steeds vaker bijbetalen. Dat maakt ggz-zorg minder bereikbaar. Terwijl dat juist de missie is van veel kleine ggz-instellingen, laat psychiater Mijke Lambregtse van Centrum Veerkracht zien.

 

Lees ook: ‘Duurt te lang, ik wacht nu al een tijdje’ (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4412201/nieuws/duurt_te_lang_ik_wacht_nu_al_een_tijdje.html?page=1)

Lees ook andere artikelen over wachtlijsten (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wachtlijsten)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

geld geld

Reacties
Reactie: (Jan Boomsma)
24-9-2024, 17:34
Een stap in de goede richting, dat het kabinet het laatste wetsvoorstel heeft afgedaan. Het is onbegrijpelijk, dat zorgkantoren aan niet gecontracteerde zorg maar deels uitbetaald. Daar draaien de mensen voorop, die het nodig zijn. Niet te rijmen met de steeds stijgende zorgpremies. Zorgkantoren houden dus meer geld over aan niet gecontracteerde zorg en krijgen geld van de afnemers ervan. Dit is scheefgroei; bovendien lijken zorgkantoren nog meer "grip" te willen, oftewel macht en controle uit te breiden. Het gaat ver te buiten de ooit beloofde opbrengsten van marktwerking. Er lijkt geen oog te zijn voor de belangen van de premiebetalende bevolking.